Una investigació valenciana sobre les amenaces virals de la fauna salvatge rep 2,43 MEUR de la UE
L'investigador Rafael Sanjuán, de l'Institut de Biologia Integrativa de Sistemes (centre mixt de la Universitat de València i del CSIC), lidera un projecte sobre les amenaces dels virus de la fauna salvatge que ha rebut dos milions i mig d'euros de l'European Research Council en la modalitat «Advanced Grants», les ajudes de major quantia.
Sota el títol Virologia experimental per avaluar els riscos d'aparició de malalties, l'objectiu és proporcionar pistes crucials sobre l'emergència viral, utilitzant mètodes experimentals dels camps de la virologia i la biologia evolutiva.
La investigació se centra en els virus ocults en la naturalesa, dels quals de moment només es coneix la seqüència genètica. «Reconstruirem parts d'aquests virus en el laboratori mitjançant biologia sintètica per entendre millor com funcionen. Això ens permetrà saber-ne més sobre la propensió per a infectar cèl·lules humanes i, per tant, del risc que aquests virus suposen», explica l'investigador en un comunicat de la UV.
Els nous virus humans que causen malalties que s'originen en animals són una preocupació creixent i la seua aparició també és un procés poc conegut. La pandèmia ha demostrat que combatre els virus de la vida silvestre és un desafiament urgent, per la qual cosa la comunitat científica ha llançat recentment programes de seqüenciació massiva amb els quals caracteritzar els virus de la vida silvestre, si bé encara no es coneix com funcionen aquests virus i si poden potencialment infectar humans.
A això se suma que l'aïllament i el cultiu de virus de la fauna silvestre sovint no és factible a causa dels obstacles tècnics actuals i les preocupacions sobre bioseguretat.
A partir d'ací, aquesta nova investigació de frontera pot revelar vies evolutives repetibles que podrien millorar les prediccions de brots i augmentar la viabilitat perquè es puguen usar teràpies antivirals d'ampli rang per a combatre els virus emergents.
«Es tracta d'una excel·lent notícia, perquè aquests projectes s'atorguen a molt pocs investigadors. Personalment, agraïsc enormement a l'ERC la concessió d'aquest tercer projecte, després d'haver-me permés gaudir també de les ajudes de tipus 'Starting Grant' i 'Consolidator'», ressalta el també professor de Genètica.
En general, el seu treball se centra en l'estudi dels mecanismes responsables de la creació i manteniment de la variació genètica en virus i l'anàlisi de l'evolució viral des d'una perspectiva experimental. Sanjuán ha publicat més de cent articles d'investigació sobre virus i evolució i ha obtingut finançament de l'ERC de forma pràcticament ininterrompuda en els últims 15 anys. Està involucrat en la lluita contra la COVID mitjançant la cerca de nous compostos antivirals i contribuint a la posada en marxa d'eines de vigilància epidemiològica.
Enguany s'han presentat al Consell Europeu d'Investigació més de 2.500 propostes per a les ajudes «Advanced Grants», de les quals s'han acceptat 209 amb una dotació de 507 milions en total. Onze d'aquestes ajudes s'han concedit a projectes espanyols. Són projectes liderats per investigadors sènior, amb una duració de cinc anys, sobre qualsevol àrea de coneixement i amb caràcter innovador, alt impacte en la seua àrea d'investigació i una perspectiva científica excel·lent.
Agermana't
Cada dia estem més prop d'aconseguir l'objectiu de recuperar Diari La Veu. Amb una aportació de 150€ podràs obtindre una devolució de fins al 100% de l'import. Et necessitem ara. Informa't ací