Mulet rebutja el projecte de macroplanta solar a la Costera i demana una moratòria per evitar «agressions brutals»

Compromís ha presentat esmenes a la Llei de Canvi Climàtic i Transició Energètica perquè el seu desenvolupament estiga ordenat i s'escolte la gent del territori

per NLV

Territori, Política

El portaveu de Compromís al Senat, Carles Mulet
El portaveu de Compromís al Senat, Carles Mulet

El portaveu de Compromís al Senat, Carles Mulet, plantejarà en el pròxim ple el rebuig de la formació a una transició cap a les energies netes de forma desordenada, improvisada i sense escoltar els territoris afectats. Per a Mulet «el govern espanyol no pot posar-se de perfil davant de projectes que són injustos territorialment, allunyats de les zones de gran consum d'energia», com els que estan proliferant arreu del País Valencià.

Mulet ha fer esment del cas de la planta de Premier Group a la Costera, que ha estat denunciat per l'Ajuntament de Montesa i entitats com Montesa Territori Viu, i que ha despertat el rebuig als municipis de la comarca pel fort impacte que suposaria.

«És un exemple clar de la necessitat de regular correctament aquestes plantes davant de l'escenari de canvi climàtic, i per això ha de tindre el consens territorial oportú», ha assenyalat. «Es tracta de projectes que depreden el territori dissenyats sobre el paper», ha afirmat. 

A més, «per burlar el control de la Generalitat, aquest projecte que inclou 8 parcs solars, se situa en dues zones de dues comunitats autònomes separades de més de 30 quilòmetres, tres subestacions i una línia d'alta tensió de 35 quilòmetres de longitud, sense cap sensibilitat pel terme de Montesa en particular», ha indicat Mulet.

Per al senador, «aquest no és el camí per lluitar contra el canvi climàtic i així li ho direm a la ministra». Per evitar aquests fets proposarà «una moratòria per als projectes superiors als 30 MW de potència perquè hi haja temps de regular-los correctament. «Estan en joc el paisatge, la cultura, el benestar de la comarca i els seus habitants, i per aquest motiu demanarem la paralització cautelar d'aquest projecte i d'altres com la MAT o els projectes energètics dels Ports fins que no hi haja un major consens», ha asseverat.

La macroplanta fotovoltaica projectada a Montesa ocuparia la zona en groc

L'alcaldessa de Montesa, Analía Juan (Compromís), ha indicat que «uns pocs propietaris no poden decidir el futur de tot un poble». I ha explicat que «aquesta zona ja no pot assumir més infraestructures: per ací passa el tren, l'autovia, el gasoducte, un transvasament, la subestació de Red Eléctrica per a l'AVE i això s'ha de tenir en compte». «Trobar una notificació que ens diu que tramiten la utilitat pública d'aquesta macroplanta i que tens 30 dies per presentar al·legacions, no és seriós», ha afegit.

Mulet aposta per «plantes i projectes propers a les zones de consum, comunitats energètiques locals, cooperatives i amb emplaçaments consensuats i integrats enfront dels oligopolis, els macroprojectes i la depredació». «No als Greenwashing, sí a un model sensat. Sí a les renovables. Som els que sempre les han defensades, molt abans de l'arribada de les quatre empreses i cognoms que capitalitzen les sol·licituds, sense mesura. Pur negoci. El canvi climàtic no pot ser excusa per arribistes, especuladors i gent sense escrúpols ni amb la més mínima sensibilitat», ha conclòs.

Agermana't

Cada dia estem més prop d'aconseguir l'objectiu de recuperar Diari La Veu. Amb una aportació de 150€ podràs obtindre una devolució de fins al 100% de l'import. Et necessitem ara. Informa't ací