Més de 250 entitats es concentren arreu del País Valencià per commemorar el 25 d'abril

Acció Cultural del País Valencià substitueix enguany la tradicional i multitudinària manifestació per concentracions en 21 comarques en què es reivindica una política pròpia

per NLV

Societat

Concentració a Alacant | ACPV Alacant
Concentració a Alacant | ACPV Alacant

Alacant, Alcoi, Alzira, Biar, Benicarló, Burjassot, Castelló, Cocentaina, Elx, Gandia, Llíria, Monòver, Otos, Pedreguer, Sagunt, Sueca, Torrent, Vila-real, València, Xirivella i Xàtiva han estat els punts on centenars de persones s’han concentrat per tal de commemorar el fet històric de la Batalla d’Almansa i continuar avançant, sumant i guanyant noves fites a favor de l’autogovern.

En total, han sigut més de dos-centes cinquanta entitats les que han participat en la convocatòria, retransmesa per les xarxes socials de cada entitat a cada municipi. Convé destacar que des d’ACPV s’ha volgut substituir la gran manifestació al centre de València, per evitar així fer una crida que poguera derivar en aglomeracions multitudinàries. En aquest sentit, a les concentracions han assistit només representants de les entitats participants, amb la finalitat de ser un número simbòlic de gent present.

Entre les reivindicacions, a les quals s’han volgut sumar les diverses associacions i entitats, i que Acció Cultural ha plasmat en un manifest, destaca la imperible demanda de «ple autogovern del poble valencià». Amb l’objectiu d’assolir una «política autocentrada», així la Diada s’ha aprofitat per interpel·lar amb exigències concretes el Govern valencià.

D’una banda, s’ha demanat posar fi a la censura de TV3 al País Valencià que va estar imposada pel PP i s’ha assenyalat «el valor de la paraula en política», en un moment en què «el descrèdit informatiu ha estat afavorit per l’auge de les nomenades fake news». D’altra banda, i en relació amb el model econòmic, s’ha subratllat la necessitat de «posar fi a la política extractiva i d’instigar polítiques arrelades al territori». També «l’aposta per crear una xarxa entre les poblacions i vertebrar les comarques de manera descentralitzada, envers el patró centralista que situa uns municipis davant uns altres», ha estat un punt central en les reclamacions. En la mateixa línia, tampoc no han oblidat exigir-li al Govern del Consell «la recuperació de la reclamació d’un finançament just per al País Valencià».

Amb tot, ACPV també s’ha referit al seu compromís per garantir l’aprovació del reglament de la funció pública valenciana, amb la qual es faria efectiu el requisit de la competència lingüística, i han reclamat la «plena entrada
del Govern valencià en l’Institut Ramon Llull». En aquest sentit, la històrica entitat i totes les adherides a la convocatòria han volgut donar el seu suport als equips de docents i a la part de la societat valenciana que denuncia qualsevol retrocés en l'ensenyament del valencià.  

Altrament, cal fer esment específic a la reivindicació sobre la necessitat de suport a la cultura, especialment, en un any en què s’ha aprofundit la fragilitat de la seua subsistència a causa de la pandèmia i s’ha recalcat que encara continua «menystinguda com un valor central de qualsevol projecte social i polític».
 

Agermana't

Cada dia estem més prop d'aconseguir l'objectiu de recuperar Diari La Veu. Amb una aportació de 150€ podràs obtindre una devolució de fins al 100% de l'import. Et necessitem ara. Informa't ací