Montesa Territori Viu s'oposa al projecte de macroplanta solar a la Costera

El col·lectiu exigeix a la Generalitat que protegisca el territori davant d'aquestes «agressions»

per NLV

Territori

Foto de Montesa, la Costera
Foto de Montesa, la Costera | Foto: NLV

Montesa Territori Viu ha fet públic un comunicat en què mostra la seua oposició al projecte presentat per Premier Group que preveu la construcció de 8 parcs solars (PSFV) en dues zones separades més de 30 km, 3 subestacions elèctriques i una nova infraestructura elèctrica privada en forma de línia d'alta tensió de més de 35 km de longitud. Un projecte que suposaria «una agressió brutal a la Costera en general i al terme de Montesa en particular».

El col·lectiu vol deixar ben clar que «està 100% a favor de les energies renovables», atès que «és el futur i l'única energia possible, sostenible i neta per substituir l'ús dels combustibles fòssils, causants de les emissions de CO2, per afavorir la mitigació dels efectes del canvi climàtic i per desmantellar l'energia nuclear amb risc d'accidents catastròfics i la generació de residus amb centenars d'anys d'emissió radioactiva i perillosa».

I també que és totalment favorable a «la transició ecològica i el canvi del model energètic». Una transició i un canvi que entenen «com la producció energètica mitjançant l'aposta ferma i decidida per l'autoconsum, les microxarxes elèctriques, comunitats energètiques locals, cooperatives elèctriques, producció elèctrica de proximitat i integració de les instal·lacions en el paisatge i l'entorn». Un nou model energètic «del qual ja hi ha exemples posats en pràctica» que supose «la democratització de la producció elèctrica, defugint del monopoli actual en mans de quatre multinacionals, per tal d'abaratir els costos tan ambientals com en el preu de la factura de l'electricitat».

Per tot això, s'oposa frontalment a aquest projecte de Premier Group, «que no és un projecte d'energies renovables, sinó un projecte de depredació del territori aprofitant el mercat de negoci que s'ha obert amb els objectius marcats per la Generalitat Valenciana amb el Decret Llei 14/2020 de 7 d'agost de 2020, l'Agenda 2030 marcada per Europa i els Estats membres i tots els diners que es preveuen destinar a la subvenció de projectes en renovables».

Montesa Territori Viu considera que Premier Grup, una empresa que es dedica a dissenyar projectes com aquest arreu del món, «l'ha dissenyat des d'un despatx de Saragossa sobre plànols i ortofotos sense tindre en compte la gent que habitem els pobles i el territori, que es dissenya conscientment en dos comunitats autònomes per poder presentar-ho directament al Ministeri a Madrid, lluny del territori i saltant-se els governs autonòmics».

A més, «s'haurà d'instal·lar una nova infraestructura en forma de línia d'Alta Tensió en una vall ja saturada d'infraestructures (l'autovia A-35, la línia de tren convencional, línia de tren d'Alta Velocitat, el gasoducte, el transvasament...) i una altra línia d'Alta Tensió que ja existeix i travessa la vall sencera, i que afectarà directament els pobles de Moixent i Vallada».

A Montesa, dues noves subestacions elèctriques «se sumaran a la que ja s'està construint actualment amb tres noves línies elèctriques, dos d'Alta tensió i una altra més a la vora del poble travessant l'espai entre l'Ermita del Calvari i l'Ermita de la Santa Creu i, sobretot, amb la construcció de tres parcs solars a tocar del poble que ocuparan quasi 400 hectàrees i degradaran irreparablement la conca visual del Castell de Montesa, monument nacional, icona d'un poble i del paisatge de tota una vall i una comarca». El col·lectiu remarca que «el paisatge forma part del benestar de la vida dels seus habitants i la seua degradació afecta la qualitat de vida».

Per això, exigeix al Govern de la Generalitat «la protecció del paisatge i el territori davant les agressions projectades ací i en molts altres pobles i comarques». «No ho volem ni ací ni enlloc», afirma.

En el comunicat, es demana «la paralització cautelar i modificació del decret 14/2020 amb una regulació més restrictiva per excloure aquest tipus de Macro-projectes, l'objectiu d'arribar a la producció en 2030 de fins a 6.000 MW en centrals fotovoltaiques i 4.000 MW en eòliques no pot servir com a excusa per permetre la depredació del territori».

I s'hi insisteix que «el Govern de la Generalitat ha d'afavorir els microprojectes, l'autoconsum, la prioritat d'ubicar les plaques solars sobre teulades i parcel·les dels polígons industrials (espais ja antropitzats i transformats) i, sobretot, fer consultes als municipis que són els coneixedors dels seus termes per dissenyar i presentar JA! un mapa clar d'on i amb quines dimensions es poden ubicar els PSFV i els parcs eòlics».

En l'escrit, s'hi assenyala que «la Generalitat Valenciana és la competent exclusiva en l'ordenació del territori i segons l'Estatut d'Autonomia ha de legislar sense deixar abandonats a la lluita de David contra Goliat els municipis sobretot d'interior i a la societat civil i els col·lectius que defensem el territori davant dels macroprojectes que presenten les filials de les grans multinacionals». A més, «ha d'apostar per la producció propera als grans nuclis de població i industrials que és on es consumeix la major quantitat energètica i tindre en compte els equilibris territorials».

En aquest sentit, el col·lectiu aplaudeix «la unitat dels ajuntaments afectats davant l'agressió del macroprojecte» i els demana «que pressionen la Generalitat Valenciana, ja que és la competent exclusiva en la tramitació de l'avaluació d'impacte ambiental (EIA) en un dels fragments del macroprojecte». Així, apel·len a «la solidaritat de la resta d'ajuntaments veïns ja que l'impacte sobre el paisatge, el turisme i les futures actuacions afecta la comarca sencera».

Per a concloure, Montesa Territori Viu afirma en primer lloc: «Som una comarca viva que manté encara el sector agrícola diversificat (cítrics, fruitals, olivars, vinyes, etc.) com un dels pilars de la seua economia i manera de viure (produccions xicotetes, magatzems de fruita, collidores, esporgadors, tractoristes, etc.). Apostem per mantindre la sobirania alimentària i no per cultivar plaques solars, no mengem metalls!»

A més, hi afegeix: «Som una comarca que hem acceptat la nostra realitat geogràfica de corredor natural i hem mostrat la solidaritat suficient acceptant i suportant tota classe d'infraestructures necessàries i no tant. No volem assumir més infraestructures innecessàries».

I per últim: «Som una comarca que en els darrers anys ha apostat fortament per mostrar les seues joies paisatgístiques, naturals, agrícoles i patrimonials i culturals per atraure un turisme cultural, enològic, amant de la natura i del paisatge... Volem seguir oferint qualitat de vida».

Agermana't

Cada dia estem més prop d'aconseguir l'objectiu de recuperar Diari La Veu. Amb una aportació de 150€ podràs obtindre una devolució de fins al 100% de l'import. Et necessitem ara. Informa't ací