Les ONGD exigeixen que cesse la persecució de les persones defensores dels drets humans

331 han estat assassinades l'últim any per defensar els drets humans, els drets de les seues comunitats i els recursos naturals en països empobrits

per EP / NLV

Societat

Les ONGD exigeixen que cesse la persecució de les persones defensores dels drets humans
Les ONGD exigeixen que cesse la persecució de les persones defensores dels drets humans

Les ONGD del País Valencià, reunides aquest cap de setmana en Assemblea General, han exigit als poders públics que «adopten totes les mesures necessàries per protegir les organitzacions i persones defensores de drets humans que viuen sota amenaça en contextos molt complexos com els que pateixen el Salvador, Nicaragua, Colòmbia, el Sahara Occidental o la República Democràtica del Congo, entre altres països».

Segons el comunicat que han fet públic, «almenys 331 persones han estat assassinades l'últim any per defensar els drets humans, els drets de les seues comunitats i els recursos naturals en països empobrits, però moltes més són perseguides per autoritats, empreses i grups armats». Entre els casos pels quals s'ha mostrat preocupació en l'Assemblea, hi ha el de la cooperant sanitària espanyola Juani Ruiz Sánchez, empresonada sense judici, càrrecs ni proves des del 13 d'abril a Israel.

Les ONGD també han demanat que «es garantisca l'accés universal a les vacunes i tractaments contra la COVID-19, perquè dels més de 900 milions de vacunes subministrades fins a mitjans d'aquest mes, només el 0,2% s'havien posat en països empobrits». «La salut no és un negoci, sinó un dret universal, i la vida de les persones és sempre el més important sense que la nacionalitat, o la situació social o econòmica puguen suposar un obstacle», han recordat.

Fora de la lluita partidista

En aquest sentit, la Coordinadora Valenciana d'ONGD també ha demanat que «les polítiques socials, incloses les polítiques de cooperació, no siguen utilitzades de manera partidista per a mantindre's en el poder perquè són polítiques essencials per a defensar els drets de la població més empobrida i exclosa».

Les ONGD denuncien «la reducció i en alguns casos desaparició d'aquestes polítiques que, al seu parer, «estan sent utilitzades com a moneda de canvi» en les negociacions pressupostàries a llocs com ara Alacant.

Les ONGD recorden que les conseqüències econòmiques i socials de la crisi mundial que ha generat la pandèmia de coronavirus, estan fent augmentar de forma «dramàtica» la pobresa extrema per primera vegada en 20 anys. «Davant d'aquesta situació —que afecta especialment les persones que viuen en l'àmbit rural (més exposades a l'efecte del canvi climàtic), a les dones i als milions de persones atrapades en conflictes armats o que fugen d'ells—», les ONGD demanen que «es revertisquen les retallades i es complisquen els compromisos adquirits pels partits polítics».

Sobre aquest tema, recorden que «s'han de complir els compromisos internacionals per avançar en la lluita contra la pobresa i la desigualtat global, com el de dedicar el 0,7% del PIB a la cooperació internacional, i complir els Acords per una Cooperació Internacional per al Desenvolupament Transformador, que van firmar a nivell autonòmic i local el 2019 tots els partits polítics que en aquell moment tenien representació a les Corts i als consistoris d'Alacant, Castelló de la Plana i València».

En aquest sentit, la resolució aprovada per l'Assemblea afirma que «ja no hi ha excuses, és necessària la corresponsabilitat global de totes les polítiques i el seu alineament amb els principis i metes del desenvolupament sostenible aprovats per Nacions Unides i ratificats per l'Estat».

Més de 100 ONGD

Amb la incorporació de les ONGD Anawim, Mossolidaria i Treball Solidari, les fundacions CEPAIM, Bosco Global i Mundubat, i l'Associació Nourdine, la Coordinadora Valenciana d'ONGD assoleix la xifra històrica de 101 entitats sòcies, encara que l'Assemblea ha recordat que són «moltes més» perquè hi ha «multitud de comunitats, organitzacions, col·lectius, entitats, institucions i persones, des de contextos d'exclusió i desigualtat als països amb els quals cooperem, formen part de la nostra xarxa global».

L'Assemblea també ha triat com a nova presidenta de la Coordinadora Cristina Ramón, de l'ONGD Ecosol, una persona amb una llarga trajectòria en la cooperació i que ha participat intensament, com altres representants del sector, en els processos de millora de les polítiques valencianes de cooperació.

Cristina Ramón pren el relleu de Lourdes Mirón, de Jovesolides, que ha format part de la junta directiva de la Coordinadora durant els últims sis anys, dos dels quals com a presidenta. També compleixen mandat Enrique Asensi, tresorer, i Jorge Cavero, vocal. L'Assemblea ha agraït a tots tres, amb molta emoció, «el seu intens treball i el seu tarannà sempre dialogant i conciliador».

Agermana't

Cada dia estem més prop d'aconseguir l'objectiu de recuperar Diari La Veu. Amb una aportació de 150€ podràs obtindre una devolució de fins al 100% de l'import. Et necessitem ara. Informa't ací