L'AVL llança l'aplicació gratuïta Gramàtic-ON per a resoldre consultes gramaticals

per EP / NLV

Llengua

L'AVL llança l'aplicació gratuïta Gramàtic-ON per a resoldre consultes gramaticals
L'AVL llança l'aplicació gratuïta Gramàtic-ON per a resoldre consultes gramaticals

L'Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL) ha llançat l'aplicació gratuïta Gramàtic-ON per a facilitar la consulta de la normativa gramatical i ajudar els usuaris a resoldre qualsevol dubte sobre aquest camp.

L'aplicació, que es pot consultar en la pàgina web de l'AVL, és una manera «còmoda i senzilla» de «estar connectat sempre», segons ha assegurat la institució. Aquest programa informàtic no requereix cap instal·lació i permet consultar fàcilment les dues gramàtiques publicades per la institució normativa, tant la Gramàtica normativa valenciana com la Gramàtica valenciana bàsica.

A més, l'aplicació va acompanyada d'un videotutorial, que comença amb les preguntes «Estàs preparant un examen de valencià?» i «Estàs redactant un escrit i se t'ha plantejat algun dubte gramatical?» i que explica a l'usuari de manera «clara i àgil» com utilitzar aquest programa per a «traure-li el màxim profit».

En Gramàtic-ON «tot està a l'abast», tant l'ús de les majúscules, els signes de puntuació, l'accentuació, la dièresi, els apòstrofs, les preposicions, els diacrítics o les actualitzacions introduïdes en la gramàtica valenciana.

En aquest sentit, el cap de la Unitat de Recursos Lingüisticotécnicos de l'AVL, Josep Lacreu, ha posat en valor que l'aplicació permetrà a l'usuari explorar les gramàtiques normatives valencianes i, amb això, la gramàtica «deixarà de tindre secrets».

Gramàtic-ON mostra per defecte la informació corresponent a la Gramàtica valenciana bàsica, però amb un clic o amb un toc de dit també es pot consultar l'apartat corresponent de la Gramàtica normativa valenciana.

Per a fer «més completa» la consulta i, per tant, més accessibles els continguts gramaticals, l'aplicació proporciona diferents modalitats de consulta, per la qual cosa es pot buscar qualsevol apartat a través d'un índex, de manera similar a la que es pot trobar en qualsevol gramàtica editada en paper.

Així mateix, també es pot consultar per text lliure, amb cerques a partir de qualsevol paraula o per termes gramaticals. L'aplicació també té una connexió directa amb el Diccionari normatiu valencià (DNV), que permet enllaçar la informació de les gramàtiques amb la del diccionari, així com uns botons de navegació per a desplaçar-se avance i arrere pel propi historial de navegació i la possibilitat de compartir la informació de qualsevol apartat a través de Whatsapp, xarxes socials o correu electrònic.

En definitiva, apunta l'AVL, Gramàtic-ON és un instrument per a fer més accessibles les normes gramaticals que regulen l'ús del valencià. Amb aquesta nova eina, l'Acadèmia Valenciana de la Llengua posa «a l'abast de tots els valencians» la possibilitat de conéixer la pròpia gramàtica a través de la tecnologia digital «més capdavantera» perquè el valencià, remarca, «és cosa de tots».

Agermana't

Cada dia estem més prop d'aconseguir l'objectiu de recuperar Diari La Veu. Amb una aportació de 150€ podràs obtindre una devolució de fins al 100% de l'import. Et necessitem ara. Informa't ací