El CVC s'uneix al «clam» pel retorn definitiu de la Dama d'Elx

El Consell Valencià de Cultura apunta dos emplaçaments per al bust i la possibilitat de crear en un futur una subseu del Museu Arqueològic

per EP / NLV

Cultura

El CVC s'uneix al «clam» pel retorn definitiu de la Dama d'Elx
El CVC s'uneix al «clam» pel retorn definitiu de la Dama d'Elx | Eduardo Parra

El ple del Consell Valencià de Cultura (CVC) ha aprovat aquest dilluns per unanimitat una declaració a favor del retorn de la Dama d'Elx a la ciutat il·licitana, ja que el Museu Arqueològic i d'Història d'Elx (MAHE) o el Museu Monogràfic de l'Alcúdia són unes instal·lacions «modèliques» que podrien preservar el bust «amb garantia total».

«A Elx, el clam pel retorn definitiu del bust ibèric ha sigut constant, i la declaració es fa ressò d'aquesta demanda», explica el CVC, que considera que també hi ha una altra possibilitat per custodiar el bust: la creació «en un futur» d'una subseu del Museu Arqueològic de Madrid centrada en l'art ibèric, segons ha informat.

La Dama s'ha exhibit temporalment a Elx en dues ocasions, la primera, el 1965, i l'última entre el 18 de maig i el primer de novembre del 2006, precisament per la inauguració del MAHE.

El CVC també ha tractat en el ple un informe sobre l'Estratègia d'Intel·ligència Artificial del País Valencià i un altre sobre els beneficis de la cultura en la salut de les persones, tots dos aprovats per unanimitat.

El primer document fa un estudi dels objectius i riscos de l'Estratègia en l'actual context socioeconòmic valencià i posa l'atenció en els aspectes ètics del desenvolupament de la IA i en les interseccions de l'Estratègia amb la cultura.

En les seues conclusions, entre altres, el CVC reconeix d'«extrem interés» l'Estratègia de la IA de la Generalitat, però remarca també la necessitat que es preserve el dret a la intimitat de les persones, que s'eviten els biaixos racials, de gènere, generacionals o socioeconòmics, i la conveniència que s'establisca dins d'un ecosistema cibernètic.

L'altre informe sotmés a debat tracta sobre els beneficis de la cultura en la salut de les persones, seguint les recomanacions de l'OMS en aquest sentit. El treball té una secció sobre els efectes psicològics de la pandèmia i un altre sobre l'art com a instrument per a la salut i descriu les diverses accions dutes a terme a l'Estat per relacionar art i salut, incloses les valencianes.

El CVC es mostra, entre altres qüestions, a favor que s'establisquen relacions amb aquest objectiu entre les institucions responsables de Sanitat i de Cultura, i que s'habiliten espais hospitalaris amb aquesta finalitat a través de convenis.

Agermana't

Cada dia estem més prop d'aconseguir l'objectiu de recuperar Diari La Veu. Amb una aportació de 150€ podràs obtindre una devolució de fins al 100% de l'import. Et necessitem ara. Informa't ací