Discriminació lingüística a la gasolinera de «L'Alqueria Blanca»

per NLV

Llengua

Gasolinera on pressumptament han ocrroregut els fets
Gasolinera on pressumptament han ocrroregut els fets

El passat 26 de febrer del 2021, a la gasolinera de Cepsa de la Colònia de Santa Eulàlia, una pedania de Saix i Villena (l'Alt Vinalopó) on es roda la sèrie L'Alqueria Blanca, una clienta va demanar «deu euros de dièsel» i la persona que la va atendre li va respondre que li parlara castellà perquè que «no l’entenia». 

La clienta va tornar a demanar-li de manera amable en valencià que volia «deu euros de dièsel». Veient que l'actitud del dependent no canviava i després d’esperar que l’atenguera sense cap resultat, va demanar el full de reclamacions. El dependent es va negar perquè li va dir que «no l’entenia i que no sabia el que jo volia». La clienta va insistir, ja que estava obligat a facilitar-li'l. Tanmateix, el dependent va continuar amb el seu discurs i va tornar a repetir que «no l’entenia». 

Aleshores la clienta va decidir avisar la policia local de Saix i, mentre esperava, va arribar l’encarregat de la gasolinera i va entrar-hi de nou per fer-li saber el que ocorria. L'encarregat li va contestar les mateixes paraules d'abans i, amb els braços oberts, li va dir que «si li parlava en castellà», li serviria el que necessitava. La clienta va tornar a demanar el full de reclamacions», però només va obtindre com a resposta: «señora, no la entiendo». 

La policia local de Saix, que va aplegar-hi de seguida, va fer de mitjancera i va comunicar al treballador de la gasolinera que «era una clienta i que havien d’intentar entendre-la, com fan amb una persona de parla anglesa o alemanya...» Ells respongueren que «quan no entenien buscaven al traductor». «No va ser així al meu cas», afirma la clienta.

La policia també els va dir que «no es podien negar a donar-me el full de reclamacions», i ells van contestar «que no l’entenien». La policia va defensar que «sí que l’entenien perfectament, perquè quan la policia feia d’intermediària i jo responia a les seues preguntes ells responien a allò que ella havia dit». A més, «igual com ells parlaven castellà, ella tenia tot el dret d'expressar-se en valencià». Per fi, li van donar el full de reclamacions i va poder reclamar una hora després que començara l'incident.

Aquesta situació de censura contra l'ús del valencià contradiu l'ús normal i oficial del valencià, d'acord amb el marc legal. La Llei 4/1983 d'ús i ensenyament del valencià conté preceptes que expliciten els drets de la ciutadania d'expressar-se en valencià, a tot el territori del País Valencià. 

Per això, la clienta de l'establiment que ha patit aquesta discriminació lingüística ha presentat una denúncia a l'Oficina de Drets Lingüístics de la Generalitat i demana que s'informe la gasolinera de la Colònia de Santa Eulàlia, mitjançant comunicació escrita, sobre el respecte al deure legal de garantir l'expressió en valencià de la ciutadania, recollit en la Llei 4/1983, d'ús i ensenyament del valencià i en l'Estatut d'Autonomia.

Agermana't

Cada dia estem més prop d'aconseguir l'objectiu de recuperar Diari La Veu. Amb una aportació de 150€ podràs obtindre una devolució de fins al 100% de l'import. Et necessitem ara. Informa't ací