Les Corts quasi assoleixen la paritat amb tres diputades més que el 2019

En l'equador de la legislatura, hi ha 49 diputades i 50 diputats, tres dones més que fa dos anys

per EP / NLV

Política

Les Corts Valencianes | Jorge Gil | EP
Les Corts Valencianes | Jorge Gil | EP

Les Corts Valencianes quasi assoleixen la igualtat entre homes i dones en l'equador de legislatura: després dels últims canvis, hi ha 49 diputades i 50 diputats, tres dones més que fa dos anys. A més, ara hi ha quatre síndiques i el doble de dones que d'homes com a portaveus adjunts.

Isabel Bonig, Ruth Merino, Ana Vega i Pilar Lima lideren els grups de PP, Cs, Vox i Unides Podem, mentre Manolo Mata i Fran Ferri segueixen al capdavant de PSPV i Compromís.

Dels 15 càrrecs de portaveus adjunts, deu estan ocupats per dones: Carmen Martínez i Sabina Escrig (PSPV), Elena Bastidas i Eva Ortiz (PP), Mamen Peris i Merche Ventura (Cs), Aitana Mas i Mònica Àlvaro (Compromís), Llanos Massó (Vox) i Estefania Blanes (Unides Podem).

Entre els partits del Botànic, el canvi més significatiu ha estat el relleu de Naiara Davó per Pilar Lima, que va guanyar unes primàries seguides de polèmica perquè la primera va recórrer la votació a la Comissió de Garanties de Podem. La direcció del partit va ratificar el nomenament, però va retraure la «falta de formalitat, seriositat i professionalitat» de la convocatòria.

Precisament, Davó va entrar per Alacant per substituir el vicepresident segon i conseller d'Arquitectura Bioclimàtica, Rubén Martínez Dalmau, qui va deixar el seu escó en compliment del codi ètic del partit. La consellera de Transparència, Rosa Pérez Garijo, sí que continua com a diputada d'UP perquè representa a Esquerra Unida i no a Podem.

En el grup socialista, s'hi han produït entrades i eixides a l'estiu i a principis del 2021. Primer va ser Alfred Boix qui va deixar el seu escó en ser nomenat secretari autonòmic de Promoció Institucional. El va substituir Michel Montaner.

Després Concha Andrés va ser nomenada secretària autonòmica d'Eficiència Sanitària i va ser substituïda per Trini Castelló. Enguany, Toñi Serna va entrar com a secretària autonòmica de Cooperació i va ser rellevada per Aroa Mira.

En Compromís, no hi ha hagut cap baixa dels seus 17 diputats. Fran Ferri, en la segona legislatura com a síndic, ha apostat per «renovar cares» en aquest espai: «Jo porte molts anys com a síndic i com a diputat, i potser és hora que alguns prenguen el relleu».

Aitana Mas va debutar aquesta legislatura com a nova portaveu adjunta al costat de Mònica Álvaro i Juan Ponce, i Enric Morera segueix al capdavant del parlament valencià. Morera ha plantejat en les últimes setmanes la possibilitat d'anar en una possible llista de Joan Ribó a l'Ajuntament de València el 2023.

D'altra banda, Juan Ponce ha indicat que no es presentarà als pròxims comicis, ja que els estatuts del seu partit no permeten concórrer més de dues legislatures, per la qual cosa no podrà participar en la pròxima llista de Compromís «si no canvien els estatuts».

Ciudadanos només ha patit una baixa, però ha sigut la més sonada: el síndic Toni Cantó va abandonar la cambra en març del 2021 i va anar cap a Madrid, on ha intentat anar en la llista del PP a les eleccions autonòmiques. 

El grup de Vox ha sigut el que més moviment ha tingut en l'oposició, amb dos dimissions: David Muñoz, l'agost del 2019; i Vicente Roglà, l'octubre del 2020. Tots dos substituïts per Rebeca Serna i Miriam Turiel.

Agermana't

Cada dia estem més prop d'aconseguir l'objectiu de recuperar Diari La Veu. Amb una aportació de 150€ podràs obtindre una devolució de fins al 100% de l'import. Et necessitem ara. Informa't ací