Es presenten els I Premis El Temps de les Arts

El Temps de les Arts amb la col·laboració de la Federació Llull i la Xarxa Vives d’Universitats impulsen aquests guardons per estimular la cultura d’innovació als territoris de parla catalana

per NLV

Cultura

 Marcel Mauri, vicepresident d’Òmnium Cultural; Ariadna Mas, coordinadora d'El Temps de les Arts; Eliseu Climent, editor d'Els Temps de les Arts;  Josep de Lluís Ferrer, president d’Obra Cultural Balear, i Anna Oliver, presidenta d’ACPV, en la presentació
 Marcel Mauri, vicepresident d’Òmnium Cultural; Ariadna Mas, coordinadora d'El Temps de les Arts; Eliseu Climent, editor d'Els Temps de les Arts;  Josep de Lluís Ferrer, president d’Obra Cultural Balear, i Anna Oliver, presidenta d’ACPV, en la presentació

Aquest dimarts s’ha presentat a Barcelona la primera edició dels Premis El Temps de les Arts, convocats pel portal digital El Temps de les Arts i amb la col·laboració de la Federació Llull, formada per Acció Cultural del País Valencià, Obra Cultural Balear i Òmnium Cultural; i de la Xarxa d’Universitats Vives. La roda de premsa de presentació ha comptat amb les intervencions de Marcel Mauri, vicepresident d’Òmnium Cultural; Anna Oliver, presidenta d’Acció Cultural del País Valencià; Josep de Lluís Ferrer, president d’Obra Cultural Balear i Jordi Montaña, vicepresident de la Xarxa Vives d’Universitats, que han destacat la importància d'impulsar un guardó que reconega la participació i les iniciatives sorgides de tots els territoris de parla catalana i han presentat un manifest conjunt per reivindicar la cultura com a eina de vertebració fonamental. 

Els guardons tenen l’objectiu d’estimular la cultura d’innovació a Catalunya, el País Valencià, les Illes, la Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer i reconéixer el talent de creadors i projectes realitzats en sis àmbits artístics: ArquitecturaPatrimoniArts Visuals, Arts EscèniquesMúsica Clàssica i Música Popular.

La convocatòria ja ha reunit més de 500 projectes inscrits: 39 d’arquitectura, 66 de patrimoni, 182 d’arts visuals, 114 d’arts escèniques, 56 de música clàssica i 75 de música popular. 

Per cada modalitat hi haurà un guanyador i dos accèssits. Cadascun dels cinc guanyadors rebrà una obra de l’artista Perejaume i una dotació econòmica de 3.000 euros.
 

El lliurament dels Premis

L’acte de lliurament dels premis, dirigit pel director de cinema i guionista Lluís Danés, tindrà lloc el diumenge 20 de juny. Es tracta d’una entrega excepcional marcada per les necessitats d’adaptar-se a la covid-19 però també per l’ambició d’arribar a tots els punts del territori. És per aquest motiu que els premis s’entregaran en sis indrets destacats d’interès cultural i patrimonial: la Llotja de Barcelona, el Castell de Bellver (Palma), l'església neobizantina de la Beneficència (València), el Palau dels Reis de Mallorca (Perpinyà), la Casa de la Vall (Andorra) i el Claustre de Sant Francesc (l'Alguer).

La singularitat del format de l’entrega de guardons no deixarà a ningú indiferent. En un format molt cinematogràfic, Lluís Danés i el seu equip faran viatjar els espectadors per diferents indrets acompanyats de centenars d’artistes de diferents disciplines en un espectacle coral. L’acte, amb un format molt atractiu i dinàmic per als espectadors, es podrà veure i seguir de forma simultània per les televisions del territori de parla catalana: TV3, Catalunya Ràdio, IB3, À Punt TV, TV Andorra i Alguer Catalan TV.

 

 

Manifest per una nova cultura compartida i oberta

En un moment d’emergència en què la cultura ha de jugar un paper clau, les entitats organitzadores també impulsen la signatura d’un manifest per inspirar a tota la societat civil i a les institucions més implicació i compromís per a fer de la cultura, amb totes les seues expressions artístiques, la germinació d’un nou model de país més just i equilibrat. «La crisi social, econòmica i sanitària que ens deixa aquesta pandèmia, sumada a la crisi política i institucional que fa dècades que patim, ens obliga a repensar les bases sobre les quals hem de reconstruir un país que s’ha demostrat fràgil i ple de vulnerabilitats», han assenyalat.

Més d’una huitantena personalitats del món de la cultura ja han signat el manifest.

 

Paraules de Jordi Cuixart, president de la Federació Llull, des de la presó

El president d'Òmnium Cultural i president de la Federació Llull, Jordi Cuixart, ha assegurat que els Premis El Temps de les Arts «neixen de la vocació per fer de l’humanisme el principal centre de gravetat en el nostre dia a dia» i «reflecteixen una societat civil organitzada que assumeix la seva responsabilitat: volem seguir enriquint plegats els nostres imaginaris». En un article titulat La cultura, capital essencial, des de la presó de Lledoners on compleix condemna per exercir drets fonamentals, Jordi Cuixart ha reivindicat la cultura com a «bé essencial, font de justícia social, de progrés, diàleg i autoestima col·lectiva», perquè «mentre els estats segueixen apuntalant la idea de llibertat com una concessió que es pot limitar, l’única resposta és més cultura i plantar cara al totalitarisme». «Els estats espanyol i francès han pretès neutralitzar tot allò que ens defineix de Fraga a l’Alguer i de Salses a Guardamar», diu Cuixart, «conscients que d’aquest vincle neix la voluntat de seguir aportant a la diversitat que agermana la humanitat».

 

Agermana't

Cada dia estem més prop d'aconseguir l'objectiu de recuperar Diari La Veu. Amb una aportació de 150€ podràs obtindre una devolució de fins al 100% de l'import. Et necessitem ara. Informa't ací