La investigació sobre la falconeria obri un espai a la xarxa

Un projecte de recerca reuneix experts de diverses disciplines per aprofundir en l'estudi de la història de la la caça amb aus de presa

per EP / NLV

Territori, Societat

La investigació sobre la falconeria a la xarxa
La investigació sobre la falconeria a la xarxa

Un projecte d'investigació reuneix experts de diverses disciplines per aprofundir en l'estudi de la història de la falconeria i totes les activitats que es relacionaven, durant l'Edat Mitjana i el Renaixement en l'àmbit hispànic, i molt particularment a la Corona d'Aragó

Fruit d'aquesta iniciativa s'acaba de publicar un nou recurs digital: FalconAr-Falconeria a la Corona d'Aragó. Una web coordinada per Carmel Ferragud (Universitat de València) i Ricardo M. Olmos de Lleó (investigador independent), que ha començat gràcies a un projecte AICO (Generalitat Valenciana) de la Universitat d'Alacant, dirigit per Antoni Mas i Miralles.

FalconAr s'inscriu en una línia d'investigació que s'integra en el grup Sciència.cat (La ciència en la cultura catalana
a l'Edat Mitjana i el Renaixement), dirigit per Lluís Cifuentes (Universitat de Barcelona) al qual pertanyen els dos coordinadors.

La falconeria va estar fortament arrelada als territoris de l'antiga Corona d'Aragó. Ara bé, no es podria entendre el seu desenvolupament sense els contactes culturals i personals intensos entre el món occidental i oriental, particularment d'influència islàmica, que van possibilitar compartir una gran quantitat de materials, animals i coneixements indispensables.

La falconeria, apunten els responsables, serveix com a «pretext per a tractar aquests intercanvis i influències culturals, especialment entre el món islàmic i cristià, però també entre pobles del nord d'Europa i del Mediterrani, i molt en particular d'àmbit insular (Creta, Malta, Sardenya i Illes Balears)». D'aquesta manera, la investigació s'introdueix en disciplines variades, com la història de la ciència i de la medicina, la història social i de la cultura i la filologia catalana, castellana, aragonesa i italiana.

«Som molt conscients de les grans aportacions que des de fa quasi un segle han dut a terme diversos autors i els seus deixebles. Unes aportacions que mereixen remarcar-se i a les quals ací dediquem un espai. Ens sentim deutors i volem continuar aportant al coneixement de la falconeria sobre les bases ja establides des de diferents territoris del continent europeu, i també en el nostre àmbit», declaren els promotors.

«Des de FalconAr pretenem realitzar un estudi exhaustiu de la falconeria atenent múltiples aspectes que configuraven aquesta activitat venatòria: pràctiques i sabers (ornitologia, caça, medicina), simbologia, cultura material, societat (caçadors, falconers, ensinistradors i totes les persones implicades directament o indirectament), lèxic tècnic, regulacions associades amb la caça amb ocells, etc.», afegeixen.

Patrimoni manuscrit i imprés

FalconAr té com a objectiu «posar en valor un ingent patrimoni manuscrit i imprés, documental, material, artístic i simbòlic que va formar part durant segles de la història de la Corona d'Aragó i de l'Occident europeu».

«Per això divulguem tot tipus de continguts i fonts relacionades amb la falconeria. Volem així, d'una banda, donar visibilitat al nostre treball i difondre entre el gran públic aquest coneixement, i, d'altra banda, estimular la investigació. En aquest sentit, volem que aquesta web siga una eina de treball al servei dels investigadors», conclouen.

Agermana't

Cada dia estem més prop d'aconseguir l'objectiu de recuperar Diari La Veu. Amb una aportació de 150€ podràs obtindre una devolució de fins al 100% de l'import. Et necessitem ara. Informa't ací