AVAESEN: «No hauria de fer-se cap planta fotovoltaica en contra del que opina el territori on s'implantarà»

El president de l'Associació Valenciana d'Energia, Marcos J. Lacruz, adverteix que el desenvolupament d'energies renovables ha de ser «racional»

per EP / NLV

Territori

Avaesen avisa: «No hauria de fer-se cap fotovoltaica en contra del que opina el territori on s'implantarà»
Avaesen avisa: «No hauria de fer-se cap fotovoltaica en contra del que opina el territori on s'implantarà»

El president d'AVAESEN, l'Associació Valenciana d'Energia, Marcos J. Lacruz, ha defensat aquest dimecres la necessitat de desenvolupar les energies renovables al País Valencià, però ha advertit que s'ha de dur a terme d'una manera «racional».

En aquest sentit, Lacruz ha assenyalat que «no hauria de fer-se cap instal·lació fotovoltaica que vaja en contra del que opina el territori on s'implantarà» i adverteix: «el que vinga a aquesta terra amb plantejaments estàndard d'una altra potser s'està equivocant. El primer que ha de fer és conéixer la sensibilitat del lloc on farà la seua actuació».

Lacruz s'ha expressat així durant la presentació del Manifest pel desenvolupament racional de les energies renovables impulsat per Avaesen i 76 ajuntaments que pertanyen al Think tank Smart Cities, les diputacions de València i Alacant i la Generalitat.

Per a Lacruz, «no hauríem de forçar molt la màquina per fer determinades actuacions que potser tenen la societat en contra».  Per construir plantes d'energies renovables, «cal que hi haja una justificació i un criteri perfectament clar i avaluat des del punt de vista d'Indústria i Mediambiental», ha subratllat.

A més, l'empresa promotora ha de «convéncer la ciutadania» i adoptar mesures com el soterrament de línies, tancaments perimetrals, integració paisatgística o les compensacions que siguen necessàries per al municipi o la societat, ha afegit.

Segons Lacruz, «perquè això triomfe cal estar molt pròxims al territori i el procés de participació pública». En aquest sentit, «les entrevistes amb ajuntaments i entitats locals són importantíssimes», atés que el mapa no reflecteix que «potser allí s'ajunta la gent a berenar per Pasqua o a fer una sèrie d'actuacions que potser cal tindre en compte».

Des del seu punt de vista, la «revolució energètica, la penetració de les renovables, ha de ser en consens amb la ciutadania i una qüestió de tots», ha insistit. Per això considera que, com a pas previ, les empreses que vulguen plantejar instal·lacions han de «conéixer bé la sensibilitat» del lloc en el qual volen implantar-se.

En aquesta línia, el Manifest esmenat assenyala que «s'ha de fer partícip la ciutadania a través de consultes ciutadanes» a fi d'«aconseguir el major consens possible» en la instal·lació de plantes de renovables.

Així mateix, recalca que «és necessari consensuar mesures perquè la instal·lació d'energies renovables es faça de manera respectuosa amb el territori, i preservar així el valor ambiental i patrimonial».

El document subratlla que «energies renovables i desenvolupament local han d'anar indissolublement unides i han de convertir-se en una eina per lluitar contra la despoblació, ja que han de fomentar la professionalització de la mà d'obra i la contractació a nivell local».

També recomana utilitzar noves iniciatives com les comunitats energètiques locals per a l'«expansió en el major nombre de municipis possibles».

El Manifest posa en relleu que «el món està travessant una crisi global sense precedents» i apunta que «Europa necessita una nova estratègia de creixement que transforme la Unió en una economia moderna, competitiva i eficient en l'ús dels recursos». La UE s'ha marcat com a objectiu ser el primer continent neutre en emissions abans del 2050, «les energies renovables són la principal palanca de transformació per a liderar una transició ecològica, ordenada i justa», sosté el text.

Segons el document, «les renovables són la major força de canvi de la nostra societat i de l'economia» perquè «contribueixen a mitigar el canvi climàtic; generen ingressos municipals; ocupació estable, qualificada i de qualitat, que ajuda a evitar el despoblament de zones rurals; impulsen les economies locals, i representen una oportunitat de diversificació industrial, que genera noves cadenes de valor i activitats empresarials innnovadores».

A més, «amb l'autoconsum, permeten que el ciutadà participe d'aquesta revolució i es transforme en el nou protagonista del sistema elèctric», s'hi afegeix.

El manifest avisa que el País Valencià «és un dels territoris que més poden patir els efectes del canvi climàtic, tant pel devastador efecte als municipis costaners per la pujada de la mar Mediterrània, com pel calfament global del medi natural, que amenaça la vida silvestre i els cultius». Per això, aposta per «una transició energètica que no només siga compatible amb la biodiversitat, sinó el millor aliat de la seua preservació i de la nostra forma de vida»

Agermana't

Cada dia estem més prop d'aconseguir l'objectiu de recuperar Diari La Veu. Amb una aportació de 150€ podràs obtindre una devolució de fins al 100% de l'import. Et necessitem ara. Informa't ací

.