El Botànic rebutja investigar les ajudes al valencià i el PP torna a apuntar el germà de Puig

per EP / NLV

Política

El Botànic rebutja investigar les ajudes al valencià i el PP torna a apuntar al germà de Puig
El Botànic rebutja investigar les ajudes al valencià i el PP torna a apuntar al germà de Puig | Inma Bataller

PSPV, Compromís i Unides Podem han tornat a rebutjar la creació d'una comissió d'investigació sobre les ajudes per a la promoció del valencià, una proposta amb la qual el PP pretén denunciar una altra vegada les subvencions concedides a empreses participades pel germà del president de la Generalitat, Ximo Puig.

En el ple de les Corts, els tres grups del Govern s'hi han mostrat en contra de la proposta. El PP ja va demanar al març una comissió d'investigació sobre l'«entramat empresarial» de Francis Puig i en va canviar el títol per centrar-la en les ajudes al valencià.

En la seua intervenció, la portaveu adjunta del PP, Eva Ortiz ha reptat els partits dels Botànic a donar suport a aquesta comissió «si no tenen res a ocultar». «Tots investiguen la trama dels germans Puig excepte les Corts i l'Advocacia de la Generalitat», ha asseverat.

Ortiz ha esmentat a l'Audiència Provincial de València la Guàrdia Civil, la Fiscalia Anticorrupció o l'Agència Tributària, i ha assegurat que el conseller d'Educació, Vicent Marzà, «fins ara ha sigut l'únic que ha tingut una mínima voluntat d'investigar-ho». A causa de l'adjudicació d'aquestes ajudes es va processar el director general de Política Lingüística, Rubén Trenzano. Amb la comissió, el PP vol saber si hi ha «responsabilitats polítiques més enllà de les judicials». 

Ortiz ha criticat així que «l'Advocacia de la Generalitat no s'ha personat per a exigir responsabilitat penal ni civil en cap de les investigacions». «Els germans del president es creuen impunes per ser qui són», ha insistit, i ha xifrat en més de 2,3 milions els diners que han obtingut «il·legalment des que Puig és president, més del 50% en ajudes per al foment del valencià».

En la rèplica, la socialista Ana Besalduch ha preguntat a la diputada del PP per què no va detectar la corrupció ens els 20 anys que van governar si té tant d'«encert» per detectar-la. «Ningú no la creu, ni els del seu partit», li ha etzibat. A més, ha assegurat que la direcció del PPCV està «intervinguda per Gènova».

Canal 9 i «Guerra de símbols»

Nathalie Torres, de Compromís, ha carregat contra el PP per «crear les ajudes el 2014, després d'acabar amb la televisió pública», l'antiga Canal 9, que «primer van prostituir i després van rebentar». Ha recordat que abans del 2015 «només hi havia dues empreses beneficiàries i en uns mesos van passar a 15». També ha remarcat que les productores Mas Mut i Comunicació dels Ports «ja rebien ajudes» quan governaven els populars.

Torres ha destacat que «cap sentència acredita un ús irresponsable de diners públics» i la Conselleria d'Educació va atendre «totes» les peticions de documentació. Finalment ha dit que «Fiscalia ha demanat en dues ocasions arxivar la causa» contra Trenzano.

Ferran Martínez, d'Unides Podem, ha apuntat que «les conselleries ja han donat les seues explicacions i el Botànic ha reforçat el control sobre les subvencions», per la qual cosa ha retret al PP que tracte de «fer soroll tot i que no té recorregut judicial» i de «revifar la guerra de símbols per eixa obsessió d'estigmatitzar el valencià».

El diputat de Cs Vicente Fernández ha donat suport a la comissió davant de les ajudes concedides per «conselleries còmplices», i ha fet una crida a l'oposició «perquè la veritat isca a la llum». «Els valencians ho sabran: sou el pitjor govern de la història i esteu esguitats de corrupció», ha dit al Botànic.

 

Agermana't

Cada dia estem més prop d'aconseguir l'objectiu de recuperar Diari La Veu. Amb una aportació de 150€ podràs obtindre una devolució de fins al 100% de l'import. Et necessitem ara. Informa't ací