Reconstruïm, transformem, guanyem drets!

per Rafa Reig Valero, Coordinador Àrea Acció Sindical - Intersindical Valenciana

Veus

Reconstruïm, transformem, guanyem drets!
Reconstruïm, transformem, guanyem drets!

Un any més commemoren l’1 de Maig, el Dia del Treball. Enguany, però, té una significació i un contingut especialment reivindicatiu, perquè ha de ser el reflex de la preocupant situació sanitària, social i econòmica que estem vivint. A títol individual, perquè a molts i moltes de nosaltres la crisi sindèmica ens ha deixat una història personal marcada pel dol, els problemes laborals i les dificultats per a enllestir o continuar un projecte vital; col·lectivament, com a classe treballadora, perquè aquesta crisi, com sempre, afecta més els grups més vulnerables i perquè pot ser utilitzada com a excusa per assegurar els privilegis d’una minoria a costa de retallar drets de la majoria social que representem.

Encara no fa un any es parlava, en tots els àmbits, de la recuperació de la crisi que estàvem patint i s’insistia en la tornada a la nova normalitat. Era una nova normalitat per escriure; era un xec en blanc. En aquell moment, Intersindical Valenciana reivindicava que la nova situació no podia consistir en tornar a la realitat anterior a la pandèmia; que la reconstrucció següent a la crisi, havia de convertir-se en una eina de transformació per a avançar en la justícia social, de manera que superara els desequilibris heretats de la crisi de 2008.

Déiem que les mesures neoliberals aplicades per depassar aquella crisi havien orientat l’esforç col·lectiu a rescatar la banca i a reactivar l’economia sense tenir el més mínim mirament cap a les persones, la qual cosa va donar pas a polítiques públiques d’austeritat i a reformes estructurals que protegien els interessos empresarials i econòmics, flexibilitzaven el mercat laboral i retallaven les prestacions i serveis públics. És per això que, per a no repetir l’experiència, exigíem i exigim dels poders públics que la nova normalitat s'enquadre en un procés transformador al servei de la majoria.

Ara, passat el temps, comença a albirar-se l’esbós d’una eixida a la crisi sanitària i, per extensió, de la crisi social i econòmica. Comencen a escriure’s les pàgines d’eixa nova normalitat amb el Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència del Govern espanyol. Són 140.000 milions d’euros que, d’entrada, suposen passar de les polítiques d’austericidi del 2008 a una intervenció econòmica pública sense precedents.

No obstant això, cal fer algunes advertències: en primer lloc, s’observa que es tracta d’un pla de recuperació econòmica que, només de forma accessòria, esbossa alguna pinzellada social; en segon lloc, que encara que es financie amb fons europeus, no ens eixirà gratuït i engreixarà el deute públic i, per últim, és un pla gestionat de forma aclaparadora pel Govern central.

Per tant, són molts els dubtes que ens sobten. Per a Intersindical Valenciana darrere de la cara amable de l’intervencionisme dels poders públics, s’amaga de nou una gran operació per a rescatar les elits econòmiques; es torna a aplicar el dogma erroni que la reactivació econòmica comportarà una millora de la qualitat de vida de les persones i, també, que la flexibilització de les polítiques d’endeutament públic no garanteixen que no tornen a aplicar-se restriccions en matèria de protecció social i serveis públics. A més, serà una nova normalitat imposada, en la qual els valencians i valencianes serem simples espectadors.

És per totes aquestes raons que la nova normalitat està per definir i perquè no deixa d’estar present l’amenaça sobre la classe treballadora, que hem d’eixir al carrer aquest Primer de Maig. En la Intersindical Valenciana apostem per eixir amb un discurs reivindicatiu i unitari, en què es deixe clar que la reconstrucció al País Valencià ha de ser en benefici de la majoria social. Que la recuperació, a més de facilitar la transició ecològica i digital, de reformar el model productiu i de reactivar l’economia, ha de donar pas a unes noves relacions laborals estables, de qualitat i ben retribuïdes, a un sistema de protecció social en el qual cap persona es quede enrere, a una vertadera igualtat entre homes i dones i a uns serveis públics de qualitat.

Volem reconstruir, transformar i guanyar drets per viure en una societat sense desigualtats, més justa i més lliure.

Agermana't

Cada dia estem més prop d'aconseguir l'objectiu de recuperar Diari La Veu. Amb una aportació de 150€ podràs obtindre una devolució de fins al 100% de l'import. Et necessitem ara. Informa't ací