Un manifest demana a l’Ajuntament de Mutxamel que rectifique i no canvie el nom de l’Avinguda Enric Valor

per NLV

Societat, Política

Mural dedicat a Enric Valor  |  A. Picanya
Mural dedicat a Enric Valor | A. Picanya

Aquest dijous es farà arribar a l’Ajuntament de Mutxamel (l’Alacantí) el «Manifest per una ciutat educadora», redactat per la comunitat educativa del municipi davant de l’estupefacció causada per la proposta de l’equip de govern de canviar el nom de l’Avinguda Enric Valor. «Un escriptor que fou investit Doctor Honoris Causa per cinc universitats diferents, que feu un esforç enorme per la conservació del patrimoni oral publicant els contes que explicaven els nostres avantpassats i que deixà una bibliografia literària i assagística extensa i rica», s’hi explica.

Tanmateix, ara Valor és «menyspreat pels polítics que, aliens al seu llegat cultural, eleven de nou a la categoria de partidista la qüestió de la llengua en què parlem». «Eixe no és el model de ciutat educadora que volem, doncs pensem que la llengua és un vehicle per a comunicar, no una discòrdia o un problema que comporte una càrrega política», hi remarquen.

En el manifest, s’hi demana que l’equip de govern municipal «demostre el seu compromís per la cultura» i que «es conserve el nom de l’Avinguda Enric Valor, pel llegat cultural que l'escriptor ens atorgà a la cultura valenciana i que dit nom representa».

Per això, s’hi exigeix que «no s'utilitze la llengua per a fer política partidista, ni pels partits de govern ni pels de l’oposició» i que «es respecte el punt tercer de la Carta de Ciutats Educadores, xarxa de la qual Mutxamel en forma part, on es diu que "es promourà la valoració, el coneixement, l'aprenentatge i l'ús de les llengües presents a la ciutat com a element integrador i factor de cohesió entre les persones”».

El Manifest ha recollit en poques hores un centenar d’adhesions entre les qual destaquen tots els centres educatius de Mutxamel, així com institucions acadèmiques, associacions i personalitats de l’àmbit de la cultura d’arreu del País Valencià.

 

«Rectificar és de savis»

El text recorda que «la figura i els textos d'Enric Valor ens acompanyen a l'escola en l'ensenyament de la nostra identitat cultural». I no només les seues produccions literàries i científiques, sinó tot allò que les acompanya: «les adaptacions de Jordi Raül Verdú, les cançons de Dani Miquel, els raps dels Ric Rap Rondalles, la geografia i el vocabulari que s'amaguen a cadascuna de les seues històries…» Un valuós llegat cultural que sembla que «el governants de Mutxamel desconeixen per complet». 

«Encara hi ha temps per a no cometre un ridícul històric que situaria a Mutxamel en una posició vergonyosa front al món de la cultura», s’hi assenyala. «Tots sabem l'honor que implica que a algú se li atorgue el nom d'una via pública, un centre educatiu, un espai cultural o un concurs» i, per tant, «també som conscients del greuge que implica l'eliminació del nom d'una persona d'un lloc públic», s’hi afegeix.

Per això, els signants del Manifest desitgen «que l'Ajuntament de Mutxamel demostre el seu compromís per la cultura i paralitze aquesta proposta, en demanda als principis que manifesta al ser membre de la xarxa de la ciutat educadora». 

«Rectificar és de savis, i de ben segur que l'Ajuntament serà un exemple de reflexió i coherència amb els mateixos valors que representen», conclou.

 

Agermana't

Cada dia estem més prop d'aconseguir l'objectiu de recuperar Diari La Veu. Amb una aportació de 150€ podràs obtindre una devolució de fins al 100% de l'import. Et necessitem ara. Informa't ací