Organitzacions de la societat civil demanen garantir l'accés a la vacuna de la COVID-19 per als col·lectius vulnerables

Sostenen que cal un avantprojecte de llei que asseguri la universalitat en l'accés al Sistema Nacional de la Salut

per ACN / NLV

Societat

Organitzacions de la societat civil demanen garantir l'accés a la vacuna de la covid-19 per als col·lectius vulnerables
Organitzacions de la societat civil demanen garantir l'accés a la vacuna de la covid-19 per als col·lectius vulnerables | Departament de Salut

Una quarantena d'organitzacions de la societat civil, representades per Amnistia Internacional, han remés aquest dijous una carta a la ministra de Sanitat, Carolina Darias, reclamant que el pròxim Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut (CISNS) adopte les directrius vinculants per assegurar l'accés a la vacunació, sense «cap tipus de discriminació», a les persones que no compten amb targeta sanitària. Entre els diferents col·lectius susceptibles de ser exclosos en la pràctica de les campanyes de vacunació es troben les persones grans reagrupades legalment per familiars que resideixen a l'estat espanyol, les persones immigrants en situació administrativa irregular que s'ocupen de la cura de persones grans, o les persones sense llar. 

En aquest sentit, les organitzacions reclamen l'adopció «urgent» de l'avantprojecte de llei —anunciat pel govern espanyol— perquè assegure la universalitat en l'accés al Sistema Nacional de Salut. Un instrument clau, asseguren, per garantir «el dret a la salut d'aquestes persones», inclòs el dret a accedir a la vacuna contra la COVID-19.

Així, també assenyalen que l'Estat «no compta amb protocols consensuats» que facen efectiu l'accés a la vacuna a la població que es troba en qualsevol d'aquestes situacions d'exclusió sanitària i que, a més, «tampoc compta amb informació detallada» sobre la campanya de vacunació. Les entitats consideren que, tot i que és «molt positiu» l'enfocament de l'estratègia de vacunació espanyola, que inclou com a grup de vacunació el de les persones pertanyents a poblacions vulnerables per la seua situació socioeconòmica -tal com recomana l'Organització Mundial de la Salut-, aquestes intencions «no s'han fet realitat».

Per tot això, recorden a Darias que el Grup d'Experts en Assessorament Estratègic sobre Immunització (SAGE) de l'OMS assenyala que cal prendre mesures «proactives» per garantir la igualtat d'accés a totes les persones que reunisquen els requisits per formar part d'un grup prioritari, especialment les poblacions «socialment desfavorides».

Agermana't

Cada dia estem més prop d'aconseguir l'objectiu de recuperar Diari La Veu. Amb una aportació de 150€ podràs obtindre una devolució de fins al 100% de l'import. Et necessitem ara. Informa't ací