Clam en la política mundial per l'amnistia dels presos i exiliats catalans

No veuen possible una «solució al conflicte» amb «els líders independentistes a la presó o a l'exili»

per ACN / NLV

Política

Més de 250 eurodiputats i diputats d'arreu del món reclamen al govern espanyol una amnistia per presos i exiliats
Més de 250 eurodiputats i diputats d'arreu del món reclamen al govern espanyol una amnistia per presos i exiliats | Verds/ALE

Més de 250 eurodiputats i diputats d'arreu del món han signat una carta dirigida al govern espanyol reclamant «una solució política pel conflicte» català i l’amnistia de presos i exiliats. La carta l’ha presentat aquest dijous davant del Parlament Europeu l'eurodiputada Clare Daly, acompanyada per altres membres de la plataforma Diàleg UE-Catalunya. Daly ha reclamat al govern espanyol que intervinga i que faça «tots els canvis legals i institucionals necessaris» per a donar l’amnistia als presos i exiliats catalans. A la carta, recalquen que no es pot avançar cap a «una normalització» de la situació a Catalunya  amb «líders independentistes a la presó o a l'exili». A més, també afirmen que cal «aturar la persecució als molts independentistes que encara tenen causes judicials obertes». 

La carta s'adreça al president espanyol, Pedro Sánchez, i a la vicepresidenta tercera i ministra de Treball i Economia Social, Yolanda Díaz, i els insta a fer «passos valents» per arribar a la resolució del conflicte «per mitjans democràtics». La missiva recorda a Sánchez que els resultats de les eleccions del 14-F al Parlament van demostrar la «notable resistència» del moviment independentista amb un 52% dels vots per a les formacions secessionistes. També destaca que Amnistia Internacional, després de revisar la sentència i el judici del procés, va determinar que la interpretació del delicte de sedició per part del Tribunal Suprem és contrària al principi de legalitat i implica imposar restriccions desproporcionades.

Durant l’acte de presentació de la carta, aquest dijous davant el Parlament Europeu, l'eurodiputada Clare Daly ha estat acompanyada d’eurodiputats catalans com ara Carles Puigdemont, Clara Ponsatí, Toni Comín, Diana Riba o Jordi Solé. 

Entre els membres que han signat la carta hi ha 200 diputats d'arreu del món i una cinquantena d'eurodiputats. El grup parlamentari europeu amb més nombre de signants a la carta ha estat el dels Verds/ALE, on s’integren ERC i els Comuns, amb un total de 27 eurodiputats. També n’hi ha de l'Esquerra Unitària, Socialistes, liberals de Renovar Europa i Conservadors i Reformistes europeus. 

Entre els signants hi ha diputats dels laboristes britànics, del partit Sinn Féin, del partit francès Libertés et Territoires, dels escocesos de l'SNP, els flamencs de l'NVA, el Bloc Québécois, el Bloco de Esquerda de Portugal o el partit kurd, entre d’altres.

Agermana't

Cada dia estem més prop d'aconseguir l'objectiu de recuperar Diari La Veu. Amb una aportació de 150€ podràs obtindre una devolució de fins al 100% de l'import. Et necessitem ara. Informa't ací