L'artista Lola Lasurt reflexiona sobre la història recent a partir de les Falles

L'exposició «Cardiograma» es podrà veure a l'IVAM fins al 19 de setembre

per NLV

Cultura

L'artista Lola Lasurt reflexiona sobre la història recent a partir de les Falles
L'artista Lola Lasurt reflexiona sobre la història recent a partir de les Falles

L'IVAM presenta l'exposició «Cardiograma», de Lola Lasurt, que s'ha inaugurat aquest dijous i es podrà visitar fins al 19 de setembre. La directora del centre, Nuria Enguita, i l'artista, Lola Lasurt, s'han referit en la roda de premsa a les reflexions que planteja la mostra sobre la història recent mitjançant un ninot indultat, el concepte «democràcia», i dues sèries d'imatges projectades sobre planxes de zinc i altres pintades per l'autora, disposades en cada un dels pisos de la sala.

«Amb Lola Lasurt ens preguntem: en quin punt de la democràcia hi som? Quins van ser els seus objectius inicials? Quines les seues aspiracions? La figura de la 'democràcia', envoltada de focs artificials, ens parla d'un món en retirada que l'artista fa reviure i la imatge del qual rebota en el nostre present», ha explicat  Enguita.

El títol remet «a la idea de diagnòstic de l'estat del sistema personificat en aquesta escultura atemporal de la 'democràcia', conservada junt amb els 'ninots' indultats pel gremi faller», ha destacat la directora. «Alhora també podem entendre les mateixes festes de les Falles com un exercici de diagnòstic col·lectiu que anualment respon a l'actualitat sociopolítica més immediata, enguany doblement en suspensió per la pandèmia».

L'exposició és un projecte específic per a la galeria 6 del museu «que té dos començaments», ha explicat l'artista. Un d'aquests parteix d'una visita al Museu del Gremi Artesà de Fallers de València a la Ciutat Fallera, en què es va trobar per casualitat amb un possible ninot indultat potser de principis dels anys huitanta, anomenat 'democràcia', obra de José Azpeitia. És una dona jove, tombada, amb els ulls tancats». «És, literalment, una al·legoria de la democràcia que està dormida o potser morta», ha afirmat l'autora.

Per concloure, Nuria Enguita ha assenyalat que en aquesta exposició «Lola Lasurt contínua les seues investigacions 'a deshora', un pensament en diferit que esquiva la doctrina històrica per a reorganitzar, des del treball pictòric, altres relats del nostre passat en què les imatges, els objectes i, en aquest cas, les festes populars ens parlen d'un trànsit complex».
 

Agermana't

Cada dia estem més prop d'aconseguir l'objectiu de recuperar Diari La Veu. Amb una aportació de 150€ podràs obtindre una devolució de fins al 100% de l'import. Et necessitem ara. Informa't ací