Els grups del Botànic demanen que Enric Valor reba l'Alta Distinció de la Generalitat a títol pòstum

PSPV, Compromís i Unides Podem insten al Consell que corregisca el deute amb l'escriptor de Castalla

per NLV

Política

Els grups del Botànic demanen que Enric Valor reba l'Alta Distinció de la Generalitat a títol pòstum
Els grups del Botànic demanen que Enric Valor reba l'Alta Distinció de la Generalitat a títol pòstum

Els partits del Botànic (PSPV, Compromís i Unides Podem-EUPV) han presentat una proposta conjunta per tal que les Corts insten al Consell que concedisca l’Alta Distinció de la Generalitat Valenciana a l’escriptor Enric Valor i Vives, «per la seua aportació cabdal a l’estudi i divulgació del valencià, a la difusió del patrimoni cultural del nostre poble, i pel seu compromís polític i social amb l’autogovern, la democràcia i els drets i llibertats dels valencians i valencianes». 

La proposta naix de l’anunci que va fer aquest dimecres el síndic de Compromís a les Corts, Fran Ferri, que sol·licitava l’Alta Distinció a títol pòstum per a Enric Valor, atesa la intenció de la junta de govern municipal de Mutxamel (l'Alacantí), formada per PP i Ciudadanos, de canviar el nom de l’avinguda Enric Valor pel d’avinguda Espanya.

Segons recull esta iniciativa parlamentària, «el 1986 es va crear l’Alta Distinció de la Generalitat Valenciana amb l’objectiu de premiar i reconèixer les persones físiques i jurídiques que s’hagen distingit en la seua activitat al servici dels interessos generals i peculiars del País Valencià. Enric Valor i Vives compleix amb escreix els requisits que marca aquesta alta distinció que s’atorga cada any pel Consell amb motiu del 9 d’octubre. Que una personalitat tan rellevant com Enric Valor encara no haja sigut guardonada amb esta distinció, suposa un deute que les institucions valencianes hem de corregir».

El síndic del PSPV a les Corts, Manolo Mata, ha posat en valor aquesta iniciativa en un moment en què «estem assistint a una ofensiva contra les nostres tradicions, els nostres valors i la nostra cultura per part d'un PP que cada dia vira més cap a l'extrema dreta», en referència al fet succeït a Mutxamel. En aquest sentit, Mata ha assegurat que esborrar el seu nom d'un carrer és «un greu insult que mereix sens dubte una resposta». «Enric Valor ha fet més que ningú per la nostra llengua i ha sigut l'únic valencià 'Honoris Causa' per les Universitats de València, Alacant i Castelló», ha explicat el dirigent socialista, qui ha assegurat que «no es pot tolerar cap actitud que vulga acabar amb el patrimoni dels valencians i valencianes».

Per la seua banda, el síndic de Compromís, Fran Ferri, ha assenyalat: «L'estima de Valor pel seu país es va traduir en una extensa obra literària, en un treball ingent per l'estudi i divulgació del valencià i en el seu compromís polític amb l'autogovern i drets dels valencians i valencianes. El seu activisme cultural va permetre mantindre viva la flama del valencià durant l’època fosca del franquisme. Des de Compromís considerem que ja és hora d’honorar-lo amb un dels guardons més importants del govern valencià i posar en valor una de les figures més destacades del nostre llegat històric i cultural com a poble valencià».

La síndica d'Unides Podem-EUPV, Pilar Lima, ha fet una defensa ferma dels valors democràtics i de les aportacions a la nostra cultura d'Enric Valor, i en concret a la nostra llengua: «Milers i milers de valencians i valencianes hem après la nostra llengua de la seua mà i mereix un reconeixement a l'altura de qui va defensar la llengua l'obscur període franquista, al que alguns somien retornar».

Agermana't

Cada dia estem més prop d'aconseguir l'objectiu de recuperar Diari La Veu. Amb una aportació de 150€ podràs obtindre una devolució de fins al 100% de l'import. Et necessitem ara. Informa't ací