Catedrades, una nova càtedra de la UPV sobre Dades Obertes creada per ACICOM I MESURA

per NLV

Societat

Catedrades, una nova càtedra de la UPV sobre Dades Obertes creada per ACICOM I MESURA
Catedrades, una nova càtedra de la UPV sobre Dades Obertes creada per ACICOM I MESURA

La Universitat Politècnica de València signa un conveni amb ACICOM i MESURA per a la creació de Catedrades,  Càtedra de Dades Obertes, la primera càtedra universitària impulsada per associacions no lucratives, ja que fins ara totes eren suportades per empreses, per les Administracions Públiques o per alguna fundació.

La finalitat de Catedrades és la promoció i desenvolupament d’activitats enfocades a l’obtenció i ús de dades d’administracions públiques i d’empreses com a base de la seua transparència i rendició de comptes al servei d’iniciatives de transformació social i problemàtiques socials d’interés per a la ciutadania.

Es pretén així construir un espai d’intercanvi i col·laboració tècnica orientat a la millora de l’entorn mitjançant el suport de plataformes de dades; el desenvolupament de competències bàsiques en obtenció, gestió i anàlisi de dades en general i en particular en dades generades per la ciutadania; el periodisme de dades; i el disseny d’indicadors per a les metes dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de l’Agenda 2030 des de la perspectiva de la ciutadania.

Nuria Portillo, directora de la Càtedra, ha explicat que es duran a terme «activitats que donen visibilitat a les dades de diferents organitzacions, fent de nexe de confluència perquè estiguen visibles i connectades».

El president d’ACICOM, José Ignacio Pastor, ha destacat que aquesta és la primera càtedra creada pel món associatiu. «La nostra voluntat és la gestió del coneixement obert, de manera que tota la investigació estarà al servei de la ciutadania. I exigirem també que no siguen només les administracions públiques les que publiquen la informació, sinó també el món associatiu i el de l’empresa», ha afegit Pastor.

Per part seua, el president de MESURA, José Manuel Felisi, ha explicat que «aquesta càtedra servirà a totes aquelles associacions que volen que s'interpreten les dades d’una altra manera per a poder prendre les seues decisions».

Salut, sostenibilitat, comunicació i participació ciutadana

Les activitats estaran centrades en temes ambientals, de salut, de sostenibilitat, de comunicació i de participació ciutadana, fomentant sempre la gestió del coneixement obert i la intel·ligència col·lectiva mitjançant la transferència de dades, informació i coneixement entre la societat civil, les entitats públiques i privades, la UPV i també l’alumnat des de l’Aprenentatge-Servei (ApS).

La Càtedra posarà a la disposició de la ciutadania dades en general i OD4D en particular, presentats de la manera més amable possible, que permeten la presa de consciència, l’anàlisi de la realitat complexa, la presa de decisions, la rendició de comptes, la col·laboració i la governança.

El desenvolupament d’aquestes activitats es durà a terme a través de l’Escola Tècnica Superior d’Enginyeria Informàtica, la Facultat d’Administració i Direcció d’Empreses i el Centre de Gestió de la Qualitat i del Canvi.

Agermana't

Cada dia estem més prop d'aconseguir l'objectiu de recuperar Diari La Veu. Amb una aportació de 150€ podràs obtindre una devolució de fins al 100% de l'import. Et necessitem ara. Informa't ací