Tal dia com hui del 1527 el pont del Real de València es va enfonsar a causa de l'acumulació de gent per l’arribada de l’emperador Carles V

per NLV

Efemèrides

El pont del Real amb tauler de fusta, en la vista de Wijngaerde del 1563
El pont del Real amb tauler de fusta, en la vista de Wijngaerde del 1563

El 3 de maig del 1527 l'emperador Carles V va arribar a València per jurar els Furs del Regne i, a causa de l'acumulació de gent que en presenciava l'entrada a la ciutat, el pont del Real es va enfonsar i hi van morir un miler de persones. 

El primer pont de Real probablement es va construir totalment o parcialment en fusta. Per això s’havia de reconstruir cada vegada que hi havia una crescuda violenta del Túria. El primer antecedent documentat va ser una passarel·la de fusta de l'any 1279, que estava sostinguda per tres pilars amb quatre arcs. L'estructura es va edificar a la zona més profunda del llit i va tindre caràcter provisional fins a la construcció definitiva en fàbrica de pedra en el segle XVI. 

El 25 d'octubre del 1427, al Dietari del capellà d'Alfons el Magnànim, es fa referència al col·lapse de quatre arcs per la pujada del riu. Quasi quatre dècades després, el primer de desembre del 1475, una nova avinguda del Túria va destruir tres arcs del pont. 

La reparació no va ser molt sòlida, ja que la calamitosa riuada ocorreguda el 27 de setembre del 1517 va tornar a desfer el pont en menys d'una hora. La reconstrucció posterior de l'estructura -una passarel·la constituïda per bigues, tauler i baranes de fusta que es recolzava sobre huit pilars de fàbrica de maçoneria- no va ser prou consistent per suportar el pes de la gentada que s’hi amuntonava per veure Carles V. El pont va caure al riu a la vista de l'emperador. 

Aquest episodi va coincidir amb els greus problemes que patia la ciutat, després de la rebel·lió de les Germanies, la pesta del 1523 -que rebrotaria el 1530-, i els problemes de carestia de la vida per les males collites. La restauració després d'aquest incident tampoc no va ser massa bona, els cronistes asseguraven que «no s’hi podia passar ni a peu ni a cavall». 

Una imatge extraordinària del Pont del Real és la vista que va realitzar el 1563 Wijngaerde, que mostra una estructura de fusta sobre pilars de pedra i morter. En el dibuix del flamenc s'aprecia una passarel·la amb doble barana recolzada sobre set galeries de pedra o fileres d'estaques.

L'actual pont del Real es va inaugurar el 22 de febrer del 1599.

 

Fonts: Víctor Yepes Piqueras, «El Puente del Real sobre el viejo cauce del Turia en Valencia. Una aproximación histórica, estética y constructiva»

Agermana't

Cada dia estem més prop d'aconseguir l'objectiu de recuperar Diari La Veu. Amb una aportació de 150€ podràs obtindre una devolució de fins al 100% de l'import. Et necessitem ara. Informa't ací