Augmenta el consum de drogues durant la pandèmia

En canvi, ha disminuït en la franja de la joventut a causa de la limitació del contacte grupal

per EP / NLV

Societat

EP | Eduardo Parra
EP | Eduardo Parra

El consum de drogues s'ha incrementat davant els malestars provocats per la pandèmia de la COVID-19, encara que en la franja de la joventut ha disminuït a causa de la limitació del contacte grupal i de l'accés als espais recreatius.

L'Ajuntament de València, l'Organització Panamericana de la Salut (OPS) i la Comissió Interamericana per al Control de l'Abús de Drogues de l'Organització d'Estats Americans (CICAD) han arribat a aquesta conclusió en un informe sobre l'impacte de la pandèmia en les polítiques locals per a la prevenció i el tractament dels trastorns per consum de substàncies addictives.

El 26 de juny del 2020, coincidint amb la celebració del Dia Internacional de la Lluita contra l'Ús Indegut i el Tràfic de Drogues, va tindre lloc la primera reunió virtual sobre la COVID-19 i el consum de drogues. Una reunió en què experts i gestors van debatre sobre polítiques locals adreçades a reduir el consum de substàncies en el context de la pandèmia. Un seminari que va suposar una «important fita científica» per l'elevada representació institucional present, ha destacat el consistori.

Pel que fa a les polítiques públiques, en la reunió es van destacar les iniciatives que generen una major integració entre els serveis de salut general i els serveis especialitzats en salut mental i addiccions.

El regidor de Salut, Emiliano García, ha ressaltat que s'ha identificat quins són els dispositius d'assistència, d'acompanyament o de cura que permeten aprofitar les oportunitats que ens brinden les tecnologies per a l'assistència remota i quins són els usos més intel·ligents per garantir un millor i major accés, la continuïtat de cures i la qualitat de l'atenció.

L'edil ha posat en valor totes les accions que es van realitzar en matèria de tecnologia des de la Regidoria de Salut de l'Ajuntament de València per «adequar els programes de prevenció de les addiccions als nous mètodes de comunicació i d'aprenentatge que la situació demandava».

García ha remarcat que «queda encara molt per fer», de manera que «hem de continuar veient les addiccions des de l'àmbit de la salut pública individual i comunitària, i des de la defensa dels drets humans». «Des de les administracions locals, els ajuntaments, com el de València, tenim l'obligació d'informar, formar i atendre la ciutadania per previndre les addiccions, tant amb substàncies addictives com sense substàncies addictves», ha afegit.

Per la seua banda, el secretari executiu de la CICAD, Adam Namm, ha assegurat que ens trobem davant d'un panorama «encoratjador» perquè «comptem ja amb més eines per afrontar els efectes de la pandèmia i continuem preparant-nos més i millor per fer-ne front a les conseqüències».

A més, ha valorat l'efectivitat de la guia de l'estratègia hemisfèrica sobre drogues i el seu corresponent pla d'acció 2021-2025, que delinea un marc d'actuació i accions consensuades pels estats membres per defensar els drets fonamentals de les persones i famílies afectades per les drogues.

 

Agermana't

Cada dia estem més prop d'aconseguir l'objectiu de recuperar Diari La Veu. Amb una aportació de 150€ podràs obtindre una devolució de fins al 100% de l'import. Et necessitem ara. Informa't ací