Von der Leyen: «És el moment de revitalitzar el turisme»

Brussel·les demana que els estrangers inoculats amb vacunes aprovades per l'EMA puguen entrar a la UE

per ACN / NLV

Societat, Política

Von der Leyen: «És el moment de revitalitzar el turisme»
Von der Leyen: «És el moment de revitalitzar el turisme»

Brussel·les demana la reobertura de les fronteres externes de la Unió Europea per als països amb «bona situació epidemiològica» i per als viatgers vacunats. «És el moment de revitalitzar el turisme», ha defensat aquest dilluns la presidenta de la Comissió Europea, Ursula Von der Leyen. L'executiu europeu proposa alçar la prohibició d'entrada als viatgers «no essencials» tenint en compte l'avanç de la vacunació al món.

D'una banda, planteja que els inoculats amb vacunes aprovades per l'Agència Europea de Medicaments i per l'Organització Mundial de la Salut puguen viatjar al bloc europeu. Per l'altra, reclama reobrir fronteres amb un major nombre de països tercers augmentant el llindar de contagis de referència que permet fer-ho. 

Actualment, només hi ha set països al món que tenen les portes obertes de la UE perquè la incidència del virus és inferior als 25 casos per cada 100.000 habitants: Austràlia, Nova Zelanda, Ruanda, Singapur, Corea del Sud, Tailàndia i la Xina. Els estrangers de la resta de països no poden entrar al bloc europeu si no són considerats «essencials«, com ara els sanitaris, els estudiants o els treballadors del mar.

Per reactivar el turisme aquest estiu, Brussel·les pretén reobrir fronteres a un major nombre d'estrangers, ja siga perquè estan vacunats o perquè als seus països hi ha un nivell relativament baix de contagis.

Vacunes aprovades a la UE

Els estrangers que puguen aportar un certificat de vacunació amb Pfizer-BioNTech, Moderna, AstraZeneca o Janssen podran accedir a territori europeu, segons la proposta de la Comissió Europea. En canvi, els inoculats amb l'Sputnik o Sinopharm no seran elegibles com a vacunats per entrar a la UE, fins que aquests antídots tinguen l'aval de l'EMA o l'OMS, avisa la CE.

Tanmateix, si provenen de països amb una bona situació epidemiològica, podran viatjar igualment al bloc europeu.

Reobrir fronteres amb més països

Brussel·les vol que es reobrin fronteres amb un major nombre de països i, per fer-ho, proposa augmentar el llindar de contagis als 100 casos per cada 100.000 habitants en els darrers 14 dies. És una incidència inferior a la mitjana europea, de fet.

Fonts comunitàries asseguren que això permetrà ampliar «significativament» la llista de països tercers des d'on es pot viatjar a la UE.

Israel, el Regne Unit i els Estats Units són candidats a entrar-hi. Fonts comunitàries també creuen que el Marroc i Tunísia podrien entrar a la llista aquest estiu. De totes maneres, és competència de cada estat membre decidir sobre la reobertura de fronteres amb països tercers.

Quan es reobriran fronteres?

Des de Brussel·les diuen que les capitals començaran a discutir la proposta aquesta mateixa setmana. La idea és que els governs arriben a un acord a finals de maig i que la UE puga reobrir les fronteres exteriors amb un major nombre de països a partir de juny.

Altres restriccions que es mantenen

Tot plegat no implica l'aixecament de les condicions sanitàries a l'arribada, com són els tests o les quarantenes. És a dir, que els estrangers, estiguen o no vacunats, hauran de complir amb les restriccions que marca cada estat membre de la UE.

Fonts comunitàries avancen que «durant un temps encara s'exigiran tests» als viatgers, mentre que les quarantenes «tendiran a desaparèixer».

Agermana't

Cada dia estem més prop d'aconseguir l'objectiu de recuperar Diari La Veu. Amb una aportació de 150€ podràs obtindre una devolució de fins al 100% de l'import. Et necessitem ara. Informa't ací