El Museu de Villena s'ubicarà a l'antiga fàbrica de llum Electro-Harinera

per NLV

Cultura

El Museu de Villena s'ubicarà a l'antiga fàbrica de llum Electro-Harinera
El Museu de Villena s'ubicarà a l'antiga fàbrica de llum Electro-Harinera

La Conselleria d'Educació, Cultura i Esport ha reconegut el Museu de Villena, que substitueix el Museu Municipal Arqueològic José María Soler. El centre s'ubicarà a l'Electro-Harinera, antiga fàbrica de llum edificada el 1909. Un excel·lent exemple d'arquitectura industrial de l'època declarada bé de rellevància local.

El Museu de Villena destaca en el panorama museístic valencià per la varietat i rellevància de les seues col·leccions. L'amplitud cronològica d'aquestes permet fer un recorregut històric des de la Prehistòria fins al segle XX. Mostra les successives i, en alguns casos, excepcionals manifestacions culturals dels pobles que han habitat el territori villener. És important destacar que, si bé la majoria dels fons del Museu procedeixen del terme municipal de Villena, també hi ha peces de poblacions veïnes com ara Biar, Beneixama, el Camp de Mirra, la Canyada, Cabdet, Salines i Saix.

Des que va obrir, el Museu Arqueològic José María Soler ha tingut una predominant vocació arqueològica, encara que les peces de caràcter etnològic sempre han format part dels seus fons. L'any 2000, l'Ajuntament de Villena va signar un conveni amb Jerónimo Ferriz per adquirir l'antiga Electro-Harinera Villenense, i els més de 5.000 objectes etnogràfics que l'enginyer agrònom hi conservava. Aquest conjunt està format per aladres, carros i carruatges, utillatge agrícola i de fusteria divers i alguna peça més destacada com una clepsidra, un densímetre, una imatge de la Marededéu de les Virtuts, mapes, llibres, fotografies, etc. En definitiva, una excel·lent col·lecció dels segles XIX i XX.

A partir de l'ingrés de la col·lecció Ferriz, el museu ha incrementat els fons i a poc a poc ha transformat la seua naturalesa, eminentment arqueològica, fins a aconseguir en l'actualitat un alt percentatge de peces d'època contemporània -més de 10.500 peces inventariades-, i més espai dedicat a peces de dates recents a la sala d'exposició permanent.

Els fons arqueològics del Museu permeten documentar la història local des del Paleolític fins a l'Edat Moderna, amb fites tan destacades com ara les restes de la cova del Cochino, el Tresor de Villena, el Tresoret del Cabezo Redondo, els aixovars del Cabezo Redondo, l'Arracada de la Condomina, l'aixovar funerari del Peñón de la Zorra o l'estatuària ibèrica.

Al nou edifici tindrà sala pròpia el Tresor de Villena, un excepcional conjunt declarat bé d'interés cultural i considerat per la investigació especialitzada com el conjunt de vaixella prehistòrica més important d'Europa, només equiparable al de Micenes.

Agermana't

Cada dia estem més prop d'aconseguir l'objectiu de recuperar Diari La Veu. Amb una aportació de 150€ podràs obtindre una devolució de fins al 100% de l'import. Et necessitem ara. Informa't ací