La Generalitat incoa expedient per a declarar la paella i «l'art d'unir i compartir» com a bé d'interés cultural

per EP / NLV

Cultura

La paella, bé d'interès cultural immaterial
La paella, bé d'interès cultural immaterial

La Generalitat ha incoat un expedient per a declarar bé d'interés cultural immaterial la paella valenciana, «l'art d'unir i compartir», amb l'objectiu de protegir aquest plat i la manifestació cultural que s'hi associa.

Així consta en una resolució de la Conselleria d'Educació, que es basa en la llei de patrimoni cultural valencià. Segons el text, la paella «és l'epicentre de la tradició gastronòmica valenciana, un element vertebrador que, juntament amb la seua elaboració i rellevància cultural del territori espanyol, s'ha convertit en una de les marques mundials més prestigioses».

Aquesta distinció portarà aparellades diverses accions de protecció, com ara la realització de tasques d'identificació, descripció, investigació, estudi i documentació amb criteris científics.

També s'incorporaran els testimonis disponibles a suports materials que garantisquen la seua protecció i preservació, i es vetlarà pel desenvolupament normal i la pervivència d'aquesta manifestació cultural. Així mateix, es tutelarà la conservació dels seus valors tradicionals i la seua transmissió a les generacions futures.

L'àmbit que es protegirà seran els coneixements tradicionals sobre pràctiques productives, processos i tècniques. «La forma del cultiu i recol·leccció de l'arròs, les diferents tècniques per elaborar la paella, el simbolisme que aporta aquest plat en un menjar familiar de diumenge i els diferents coneixements transmesos de generació en generació fan que aquest bé represente un sentiment d'identitat i continuïtat que hem de salvaguardar, mantindre i transmetre a generacions futures», detalla la resolució.

A més, s'hi destaca que per tot el País Valencià es produeixen esdeveniments i celebracions al voltant d'una paella, cosa que «demostra el seu caràcter vertebrador del territori». També s'hi assenyalen les principals festes, com ara les Falles, els Fogueres i la Magdalena, i les celebracions directament relacionades amb les paelles, com ara les de Benicàssim, d'interés turístic provincial, o el Concurs Internacional de Paella de Sueca, que porta més de 60 edicions i celebra semifinals al Japó i Amèrica.

Agermana't

Cada dia estem més prop d'aconseguir l'objectiu de recuperar Diari La Veu. Amb una aportació de 150€ podràs obtindre una devolució de fins al 100% de l'import. Et necessitem ara. Informa't ací