Generalitat i cooperatives s'alien per construir habitatges assequibles i crear ocupació

«Base Viva», un nou pla de col·laboració públicoprivada, crearà uns 450 llocs de treball en la fase d'execució i 400 en l'operativa

per EP / NLV

Societat

«Base Viva», un pla de col·laboració públicoprivada per construir habitatges assequibles i crear ocupació
«Base Viva», un pla de col·laboració públicoprivada per construir habitatges assequibles i crear ocupació

La Generalitat posa en marxa «Base Viva», un nou pla de col·laboració públicoprivada amb cooperatives per construir habitatges assequibles destinats a persones amb necessitats, generar ocupació i ajudar a reactivar l'economia. S'estima que crearà uns 450 llocs de treball en la fase d'execució i 400 en l'operativa.

Ja hi ha 20 municipis del País Valencià en condicions de desenvolupar el programa, que s'emmarca en l'estratègia valenciana de recuperació i es va començar a gestar fa més d'un any, després del que es va ajornar a causa de la pandèmia. Ara arranca el disseny, desenvolupament i cocreació de les experiències pilot per a la  futura execució.

Sota el lema «Col·laboració públicocooperativa per a uns barris sostenibles, resilients i comunitaris», la presentació ha comptat amb la vicepresidenta i consellera d'Igualtat, Mónica Oltra; el vicepresident segon i titular d'Arquitectura Bioclimàtica, Rubén Martínez Dalmau, i el d'Economia Sostenible, Rafa Climent.

«Necessitem un nou tipus d'habitatge en el qual tots aportem», ha resumit el president de la Federació de Cooperatives d'Habitatges de la Comunitat (FECOVI), Vicent Diego Ramón, a partir d'aquest projecte «il·lusionant» que pretén construir «alguna cosa més que habitatges».

Per part de les cooperatives, s'hi ha defensat que el model actual d'habitatge basat en la compra i el lloguer «no respon a les necessitats vitals» i han fet una crida a copiar els casos d'èxit ja consolidats a Europa.

En la clausura, Oltra ha destacat que el pla avança cap a un model en el qual l'habitatge no servisca per a especular i siga un dret. «Les noves ciutats han de ser un espai on criar, cuidar i curar siga més fàcil», ha apuntat. Espais per a una relació més «harmònica» amb la naturalesa després de les lliçons que deixa la pandèmia.

Dalmau, conseller d'Habitatge, confia que «Base Viva» siga una alternativa al «sistema capitalista voraç», amb les cooperatives com a punt d'equilibri perquè els nous habitatges siguen més sans, segurs, sostenibles i, en definitiva, «dignes». Ha demanat a la ciutadania que es mobilitze per enfortir el teixit social de cada ciutat, ja que «els habitatges són més que quatre parets».

El conseller d'Economia ha lligat «Base Viva» als principis de l'«econovida», uns principis que donen resposta a les necessitats dels joves i majors. A més ha remarcat la importància de crear ocupació estable en l'entorn més pròxim, dins d'un context de transició del model econòmic valencià cap a la sostenibilitat.

El pla va arrancar el 2020, quan FECOVI va traslladar la necessitat de col·laborar per crear nous models de coophousing. Enguany s'ha elaborat una guia per a ajuntaments i s'han captat els primers 20 municipis interessats i una vintena de grups cooperatius a València, Castelló de la Plana, Alacant, Gandia, Sagunt, Bocairent, Barraques, les Alcubles, Godella o Alfara del Patriarca.

Des de la cessió gratuïta a les cooperatives mixtes

A partir d'ací, la intenció és començar a dissenyar les experiències pilot i consolidar el 2023 la Xarxa Valenciana d'Habitatges i Infraestructures Cooperatives. Es treballarà en diversos models, des del més simple de cessió gratuïta del sòl fins a cooperatives mixtes —els ajuntaments podran participar com a socis o associats— o de promoció de la cooperativa pel mateix consistori amb la selecció dels socis.

I tot això en diversos àmbits, com ara la rehabilitació en entorns històrics, els habitatges amb infraestructures socials de barri o la reserva d'un percentatge per a habitatges amb necessitats específiques.

Agermana't

Cada dia estem més prop d'aconseguir l'objectiu de recuperar Diari La Veu. Amb una aportació de 150€ podràs obtindre una devolució de fins al 100% de l'import. Et necessitem ara. Informa't ací