El govern espanyol valorarà la necessitat d'una DIA a la macroplanta fotovoltaica de Xiva

La Declaració d’Impacte Ambiental es farà si la consulta pública revela «problemes de tipus ambiental»

per EP / NLV

Territori

El Govern valorarà la necessitat de DIA en la fotovoltaica de Chiva si la consulta pública revela problemes ambientals
El Govern valorarà la necessitat de DIA en la fotovoltaica de Chiva si la consulta pública revela problemes ambientals

El govern espanyol avaluarà la necessitat d'una Declaració d'Impacte Ambiental (DIA) per a la instal·lació de la macroplanta fotovoltaica a Xiva (la Foia de Bunyol) si en el procediment d'informació pública i consulta duta a terme tant per a l'Autorització Administrativa Prèvia (AAP) com per al dictat de l'Avaluació d'Impacte Ambiental, es posa de manifest l'existència de «problemàtiques de tipus ambiental».

L'Executiu de l'estat ha respost així al portaveu de Compromís al Senat, Carles Mulet, qui havia preguntat al Ministeri de Transició Ecològica quines mesures adoptarà per «paralitzar o imposar condicionants» al projecte de parc fotovoltaic que l'empresa Falck Renewables Power planeja instal·lar a Xiva. Un parc amb una superfície d'unes 420 hectàrees (equivalent a 566 camps de futbol), prop del Paratge Natural Municipal de la Serra de Xiva.

Segons el senador de Compromís, aquesta megaplanta fotovoltaica «amenaça d'arrasar l'última devesa valenciana arrancant milers de garroferes centenàries» i provocarà un «impacte devastador» en la salut de les muntanyes.

La resposta del govern espanyol recorda que la posada en funcionament, modificació, transmissió i tancament definitiu de les instal·lacions de producció d'energia elèctrica estaran sotmeses, amb caràcter previ, al règim d'autoritzacions establit en l'article 53 de la Llei 24/2013, de 26 de desembre, del Sector Elèctric (LSE) i les seues disposicions de desenvolupament.

«Per tant, serà en el procediment d'informació pública i consulta realitzada tant per a l'AAP com per al dictat de l'Avaluació d'Impacte Ambiental (que es regeix per la Llei 21/2013, de 9 de desembre) on es posarà de manifest l'existència de les problemàtiques de tipus ambiental», explica el govern espanyol.

La resposta assenyala també que correspon a l'Administració General de l'Estat autoritzar les instal·lacions elèctriques de generació de potència instal·lada superior a 50 MW elèctrics, les situades en la mar territorial o que excedisquen àmbit territorial d'una comunitat autònoma, a excepció de les especificitats establides per a territoris insulars i extrapeninsulars.

Això és el que es disposa en el Títol VII del Reial decret 1955/2000, d'1 de desembre, pel qual es regulen les activitats de transport, distribució, comercialització, subministrament i procediments d'autorització d'instal·lacions d'energia elèctrica.

L'article 113 d'aquest decret estableix que les competències sobre l'autorització d'instal·lacions amb titularitat de l'Administració General de l'Estat seran exercides per la Direcció General de Política Energètica i Mines, sense perjudici de les expressament atribuïdes al Consell de Ministres.

La tramitació serà duta a terme per les àrees o, en el seu cas, Dependències d'Indústria i Energia de les Delegacions o Subdelegacions del Govern de les demarcacions on radique la instal·lació.

Agermana't

Cada dia estem més prop d'aconseguir l'objectiu de recuperar Diari La Veu. Amb una aportació de 150€ podràs obtindre una devolució de fins al 100% de l'import. Et necessitem ara. Informa't ací