El País Valencià, entre les regions europees amb poders legislatius que demanen a la UE major participació

per EP / NLV

Política

Regions europees amb poders legislatius, entre les quals el País Valencià, demanen a la UE una major participació
Regions europees amb poders legislatius, entre les quals el País Valencià, demanen a la UE una major participació

La iniciativa conjunta d'un grup de destacades regions europees amb poders legislatius (RLEG), entre les quals el País Valencià, celebrarà aquest divendres el primer acte públic amb motiu de la carta enviada recentment als presidents de la Comissió Europea, el Parlament Europeu, el Consell Europeu i el Consell de la UE, en la qual sol·liciten una major implicació en el procés d'integració, així com l'organització d'un debat sobre un estatut únic com a Regions Associades.

El document, enviat aquest passat dilluns, subratlla la necessitat de garantir una representació adequada de tots els nivells de govern, a més dels de les regions amb poders legislatius, en el procés d'elaboració i aplicació de polítiques a la UE .

«No hi ha Unió Europea sense regions. Cal que hi haja una participació significativa de les regions amb poders legislatius en la COFEFUEN per garantir que tots els nivells de govern estiguen representats en la configuració de futur de la nostra Unió», manifesten.

A més, consideren que en el context postcovid «ha quedat més palès que mai que es requereixen polítiques transformadores que responguen a les necessitats dels ciutadans europeus». «Tenint en compte això, per assegurar una adequada representació de tots els nivells de govern, cal establir nous canals», afegeixen.

Amb aquesta finalitat, RLEG sol·licita participar en la Conferència sobre el Futur d'Europa mitjançant la inclusió de representants de les regions amb poders legislatius en l'òrgan plenari, així com en la presa de decisions i la governança del procés d'aplicació dels resultats de la COFEFUEN. Així mateix, anima i es compromet a entaular sistemàticament un diàleg estructurat amb les institucions de la UE.

Catorze regions europees amb poders legislatius

La carta ha estat enviada a les presidències conjuntes en nom de catorze regions europees amb poders legislatius: País Valencià, Balears, Catalunya, Euskadi, Tirol, Salzburg, Baixa Àustria, Alta Àustria, Illes Aland, Caríntia, Açores, Flandes, i Vorarlberg i Còrsega com a observadors.

Amb aquesta iniciativa, RLEG fa un pas endavant en el seu compromís de «garantir una governança eficaç multinivell a la Unió i de seguir millorant l'aplicació de la dimensió descentralitzada dels principis de subsidiarietat i proporcionalitat». L'acte en línia d'aquest divendres, 7 de maig, comptarà amb la presència dels presidents de les regions signants, així com del convidat d'honor, Alain Lamassoure, que va proposar l'estatut de «Regió Associada / Sòcia a la UE» el 2003.

Agermana't

Cada dia estem més prop d'aconseguir l'objectiu de recuperar Diari La Veu. Amb una aportació de 150€ podràs obtindre una devolució de fins al 100% de l'import. Et necessitem ara. Informa't ací