Compromís demana explicacions a la Delegació del govern espanyol per la manifestació neonazi del primer de maig a València

La diputada a les Corts, Papi Robles, també pregunta per la posterior agressió feixista a un jove al carrer Serpis

per NLV

Política

La diputada de Compromís a les Corts, Papi Robles
La diputada de Compromís a les Corts, Papi Robles

La diputada de Compromís a les Corts, Papi Robles, ha presentat una bateria de preguntes a la Delegació del govern espanyol a València sobre la manifestació neonazi d'aquest dissabte, primer de maig, i la posterior pallissa que va patir un jove al carrer Serpis, «uns fets intolerables, tant l’agressió al jove com l’exhibició de simbologia feixista i nazi que, d’altra banda, és il·legal per fer apologia de la dictadura franquista tal com arreplega la Llei valenciana de Memòria Democràtica i per a la Convivència».

Compromís ha demanat a la delegada del govern espanyol, Glòria Calero, «que confirme primer si ella va autoritzar la manifestació o era una concentració espontània sense autorització prèvia, convertida després en manifestació». També vol saber, en cas de permetre-la, «si va discórrer per l’itinerari autoritzat i si es va garantir, en tot moment, la seguretat i integritat de les persones que transitaven pels carrers aliens a la manifestació». 

En aquest sentit, ha assenyalat Robles, la coalició es mostra preocupada perquè «la manifestació no fora encapsulada fins a la completa dissolució de tots els grupuscles que la integraven, fet que potser hauria evitat els esdeveniments posteriors i la pallissa al carrer Serpis». I ha preguntat: «Què va passar perquè la policia no detinguera el principal agressor que fins i tot tenia una navalla a més d’antecedents penals per possessió d’armes?» «Volem que Calero ho aclarisca», ha remarcat.

A més, també vol saber «per què la policia no va procedir immediatament a retirar als manifestants tota la simbologia nazi que portaven, tot i que n'està prohibida per l’article 39 de la Llei valenciana de Memòria Democràtica l'exhibició pública». 

D’altra banda, Robles ha afegit que el grup parlamentari de Compromís també ha sol·licitat a la Delegació del govern espanyol «còpia de tots els documents sobre l’operatiu policial destinat a la manifestació; la comunicació de la marxa per part dels  convocants, on s’especifique si es comunicava com a concentració o com a manifestació; les instruccions enviades per la Delegació als convocants, i els informes sobre les actuacions policials efectuades durant la jornada als carrers del barri del Carme, així com els informes elaborats per la policia després de la pallissa al carrer Serpis».

«En molt poc de temps estem veient una inquietant escalada d’actes feixistes, tant a València com a altres llocs de la nostra geografia», ha afegit. «I també és inquietant que la Delegació no tinga visió a curt termini de les repercussions violentes que se’n deriven cada vegada que autoritza actes neonazis com els que ja tinguérem amb anterioritat al barri de Benimaclet el passat 9 d’octubre», ha conclòs la diputada Papi Robles. 

Agermana't

Cada dia estem més prop d'aconseguir l'objectiu de recuperar Diari La Veu. Amb una aportació de 150€ podràs obtindre una devolució de fins al 100% de l'import. Et necessitem ara. Informa't ací