La comunitat educativa de Mutxamel agraeix el suport que ha rebut la seua proposta de conservar el nom de l’avinguda Enric Valor

per NLV

Llengua, Política

La comunitat educativa de Mutxamel agraeix el suport que ha rebut la seua proposta de conservar l’avinguda Enric Valor
La comunitat educativa de Mutxamel agraeix el suport que ha rebut la seua proposta de conservar l’avinguda Enric Valor

La comunitat educativa de Mutxamel (l’Alacantí) ha agraït públicament el suport que ha rebut la seua proposta de conservar el nom de l’avinguda Enric Valor del municipi. En poc més de 24 hores es van adherir al seu «Manifest per una ciutat educadora» centenars de persones, entre les quals acadèmics, filòlegs, doctors, catedràtics, docents, periodistes i un llarg conjunt d’artistes i escriptors i associacions. També més de sis mil persones han signat en la plataforma change.org. «Han demostrat que, clarament, la decisió era totalment inoportuna per a una gran massa social», assenyala. 

«Finalment no ha pogut ser, però, gràcies a la pressió social, l’Ajuntament va decidir fer una esmena d’última hora i aprovar al mateix temps la reubicació del nom a una altra via, això sí, fora del nucli urbà i sense vivendes ("con doble carril, carril bici y donde la gente va a hacer running", es va escoltar al ple…)», ha explicat en un comunicat. 

Tanmateix, «l’obra valoriana està per damunt de tots estos localismes i la seua figura s’ha vist rotundament reforçada». Perquè «si pensaven condemnar Valor a l’ostracisme, la jugada els ha eixit totalment a la inversa». En aquest sentit, s’ha proposat que «l’aeroport de Manises s’anomene Enric Valor» i la Conselleria de Cultura «secundarà una proposta perquè es reconega l’autor castellut amb l’Alta Distinció de la Generalitat». 

Així mateix, ha remarcat que «el president de la Generalitat, en Ximo Puig, es referí al fet com a una “ignomínia”, lamentant “la falta de noblesa i decència davant una persona que, si alguns saberen qui és, els cauria la cara de vergonya pel que han fet”». També que «el conseller d’Educació, en Vicent Marzà, expressà que li semblava “una acció institucional incomprensible” i un fet que “és molt més que un atac als valencians”». I que fins i tot «el ministre de Cultura, en José Manuel Rodríguez Uribes, ho va qualificar “d’error gravíssim” i “d’atac incomprensible”». 

La comunitat educativa de Mutxamel ha apuntat que «l’Ajuntament de Mutxamel, alié a tota esta voràgine social que els intentava fer reflexionar, no va claudicar, condemnant el nom del municipi a assumir la vergonya històrica de ser el primer poble que li lleva una avinguda a Enric Valor». «Esperem, i n’estem ben segurs, d’això, que l’obra de l’autor de Castalla acabarà sent-ne la gran beneficiada», ha afegit. «Les traduccions previstes al rus i l’italià per la Institució Alfons el Magnànim de València o la biografia recentment presentada (coses de la vida, dies abans del ple de la discòrdia) per Joan Borja, demostren que el llegat d’Enric Valor continua estant viu i goja de molt bona salut», ha conclòs.

Agermana't

Cada dia estem més prop d'aconseguir l'objectiu de recuperar Diari La Veu. Amb una aportació de 150€ podràs obtindre una devolució de fins al 100% de l'import. Et necessitem ara. Informa't ací