La força del municipalisme

per Àlex Ruiz

Tribuna

La força del municipalisme
La força del municipalisme

Aquelles i aquells que estimen poc la història del valencianisme polític democràtic, obliden sovint (per maldat o ignorància) les dificultats que les estructures franquistes del poder de l’estat espanyol dels setanta i huitanta van interposar per a mantindre lluny de les decisions institucionals l’independentisme valencià. Davant la dificultat de progrés, a causa de la injusta barrera electoral del 5%, a l’àmbit nacional —que, per cert, tal com li vaig escoltar al MHP Joan Lerma en una xarrada a Gandia sobre la transició valenciana, és una qüestió que les nacionalistes valencianes n’hauríem d’estar agraïdes perquè va suposar la desactivació de «partits cantonalistes»— el valencianisme polític vam trobar un espai de predicament, refugi i acció en la comunitat local. Els col·lectius dels pobles i comarques han esdevingut històricament el pal de paller del BLOC. Una eina substancialment eficaç per fer xarxa del nostre missatge valencianista. El pal de paller que ha sostingut tota l’estructura orgànica del partit.

Alcaldies a capitals de comarca i governs a municipis importants han estat una constant des del 80. Els i les representants electes municipals i els seus col·lectius es van convertir en el motor, no tans sols d’un partit, sinó de la nostra forma d’entendre la vida i la societat del País Valencià. Malgrat tot, als darrers anys, en molts col·lectius d’arreu del país s’ha percebut un deslligam important dels quadres del partit vers el municipalisme. Així doncs, resulta obvi que és un valor afegit polític que els càrrecs nacionals passen per l’àmbit local, amb experiència prèvia de gestió municipal i amb coneixença de la realitat local i comarcal dels seus col·lectius. Això ajuda a tenir una gran capacitat per a comunicar-se i empatitzar amb la militància.

Com a sobiranistes d’esquerres, el municipalisme és el nostre espai per aplicar les polítiques que tenen com a finalitat la màxima llibertat per al País Valencià. La premissa màxima del sobiranisme esdevé fonamental en els nostres pobles i ciutats: decidir el futur dels nostres municipis conjuntament amb el teixit social i el conjunt de la societat. Caminar junt amb la ciutadania per a oferir perspectives de futur des d’una visió valenciana de progrés. Com remarquen els urbanistes progressistes: «la ciutat és la gent.» A aquesta manera d’entendre els pobles i les ciutats, sumem la vessant sobiranista de voler que les veïnes i veïns decidisquen el futur dels nostres municipis. En consonància, a nivell nacional, volem decidir lliurement el futur del País Valencià. Aquest mix entre municipi i país ha d’atorgar al BLOC la ferma voluntat de construir-ho tot des del municipalisme, així com la intervenció ferma en els dos eixos indestriables d’intervenció política, l’eix social i el nacional. Des de la política quilòmetre zero. Projectar i portar l’aprofundiment nacional i social de baix cap a dalt. Així com exercir també de baix cap a dalt dins de l’estructura del BLOC, per democratitzar-la amb un rotund respecte a la militància de base i als centenars de càrrecs públics municipals.

El municipalisme s’ha de convertir en un eix bàsic en l’acció orgànica del BLOC i de Compromís. Una acció estratègica per a establir complicitats amb la ciutadania i per ampliar el radi d’acció del valencianisme d’esquerres. Els nostres pobles i ciutats són l’espai de transformació per a millorar la qualitat de vida de la gent i teixir nacionalment el País Valencià. La política de proximitat és la que fa que el moviment valencianista estiga viu. El segle XXI marca un camí: més protagonisme dels pobles i de les ciutats davant els vells Estats-Nació. Sense una xarxa potent de municipis en representació del valencianisme polític, el valencianisme polític no tindrà un paper capdavanter en la política nacional dels pròxims anys. Hem de ser potents i protagonistes a totes les ciutats grans, mitjanes i menudes del país.

No volem ni aspirem a ser la comparsa de ningú. Al contrari, volem i aspirem a liderar la Generalitat Valenciana. Ens cal treball per a això. Un BLOC, un Compromís amb una estructura territorial municipal organitzada, coordinada i dinamitzada de manera seriosa. El projecte polític de Compromís serà municipal, o no serà.

Agermana't

Cada dia estem més prop d'aconseguir l'objectiu de recuperar Diari La Veu. Amb una aportació de 150€ podràs obtindre una devolució de fins al 100% de l'import. Et necessitem ara. Informa't ací