La Diputació d'Alacant aprova per unanimitat «dignificar» la figura d'Enric Valor

La proposta del PSPV també recull el compromís que no desaparega el seu nom de la toponímia local després de la polèmica amb l'avinguda de Mutxamel

per EP / NLV

Política

La Diputació d'Alacant aprova per unanimitat «dignificar» la figura d'Enric Valor
La Diputació d'Alacant aprova per unanimitat «dignificar» la figura d'Enric Valor

El ple de la Diputació d'Alacant ha aprovat aquest dimecres per unanimitat una moció presentada pel PSPV per «dignificar» i posar en valor la figura d'Enric Valor. La proposta recull també la celebració d'activitats que ajuden a mantindre el seu llegat i el respecte a la seua memòria.

Així mateix, la institució es compromet a que que no desaparega de la toponímia local el nom de l'autor, després que a Mutxamel (l'Alacantí) l'Ajuntament, governat per PP i Ciudadanos, haja canviat el nom de l'avinguda Enric Valor pel d'avinguda d'Espanya i, finalment, haja posat el nom de l'escriptor a un altre carrer del municipi.

El portaveu del PSPV a la Diputació, Toni Francés, ha assenyalat en la seua intervenció que Enric Valor «representa el millor de la província pel seu treball i llegat cultural». Per això, ha sol·licitat que la seua memòria «s'elimine» de les «disputes estèrils que ens traslladen a un passat incòmode i involutiu».

A més, ha indicat que aquest escenari «intenta dinamitar la feina que han fet moltes generacions per conviure amb respecte i pau». I ha afegit que, amb aquesta proposta, la institució provincial es compromet a «no silenciar» la seua figura, un fet que suposaria «embrutar la convivència i la normalitat amb què viuen les dues llengües oficials».

Per acabar, Francés ha subratllat que es demanarà a les Corts que concedisquen a l'autor l'Alta Distinció de la Generalitat a títol pòstum. «Miguel Hernández i Azorín van nàixer en un poble d'Alacant, i Enric Valor també és un dels nostres i, per tant, cal treure'l de la diana de l'extrema dreta que vol anul·lar tots els que no pensen com ells», ha conclòs.

Per la seua banda, el portaveu de Compromís, Gerard Fullana, ha indicat que Enric Valor va representar l'«essència cultural» del país i que forma part d'un grup de persones que va estar perseguit per l'ús del  valencià. Valor va escriure llibres de gramàtica per millorar la llengua «en la clandestinitat». «Ens ho han posat molt difícil, i gràcies a aquestes persones que s'han jugat la vida, podem gaudir de la nostra cultura i la nostra llengua», ha afirmat.

Fullana ha qualificat la polèmica sorgida a Mutxamel pel canvi de denominació de l'avinguda Enric Valor pel avinguda d'Espanya com una jugada «estratègica» del PP per «acostar-se a l'electorat de Vox» .

«No tot val per tenir els vots de l'extrema dreta o per tapar les pròpies vergonyes, no hi havia cap necessitat de fer això», ha dit Fullana en referència a l'alcalde popular de Mutxamel, Sebastián Cañadas, a qui ha acusat de «tirar terra» sobre la figura d'Enric Valor.

Finalment, en representació de l'equip de govern de PP i Ciudadanos, la diputada de Cultura, Julia Parra, ha destacat que la institució provincial «seguirà en la mateixa línia d'enaltir, reconèixer i dignificar la vida i l'obra d'Enric Valor».

També ha recalcat que «es farà el mateix» pel que fa «al nostre deure de normalitzar a la província d'Alacant la convivència de les dues llengües oficials».

Respecte a l'avinguda de Mutxamel, ha assegurat que l'Ajuntament ha donat les «explicacions oportunes» i ha sostingut que «s'han dit mitges veritats». «No s'ha retirat el seu nom en absolut de la llista de carrers, ja que se li ha donat una gran avinguda d'entrada a Mutxamel des de l'autovia».

Finalment, Parra ha indicat que «l'homenatge a la seua memòria, que sempre porta implícit donar nom a un carrer, queda intacte». «Quedeu-vos tranquils, que aquest equip de govern no farà mai res que supose silenciar la figura del nostre escriptor de Castalla . Teniu la meua paraula».

Agermana't

Cada dia estem més prop d'aconseguir l'objectiu de recuperar Diari La Veu. Amb una aportació de 150€ podràs obtindre una devolució de fins al 100% de l'import. Et necessitem ara. Informa't ací