Les Corts exigeixen a la UE l'alliberament de les patents de les vacunes contra la COVID-19

El ple ha aprovat la proposta d'Unides Podem, malgrat el rebuig de l'oposició

per EP / NLV

Política

Les Corts exigeixen a la UE que allibere les patents de les vacunes
Les Corts exigeixen a la UE que allibere les patents de les vacunes

El ple de les Corts ha aprovat aquest dijous una proposta d'Unides Podem per exigir a la Unió Europea que allibere les patents de vacunes mentre dure la pandèmia per facilitar la producció per part dels estats membres.

Aquesta proposició no de llei (PNL) ha eixit endavant amb el suport dels grups del govern valencià (PSPV, Compromís i UP) i el rebuig de l'oposició (PP, Cs i Vox).

Precisament aquest dijous, el president de la Generalitat Ximo Puig, en una intervenció en el Comité de les Regions, ha demanat que la UE revise el sistema actual de patents per aconseguir una vacunació universal ràpida que «acabe amb el drama humà i econòmic» de la pandèmia. I ha advertit que «ni la burocràcia ni l'interés de les grans farmacèutiques poden ser un obstacle». «Esperar no és una opció», ha remarcat.

La iniciativa també insta el Consell a reclamar a la UE l'adquisició de les vacunes disponibles que compten amb l'eficiència i les valoracions pertinents, amb l'objectiu de «salvar el major nombre de vides possibles» i evitar que el virus es convertisca en endèmic en alguns països.

«La vacuna és una urgència sanitària, un clam social i, per tant, un deure polític universal»

La síndica d'UP, Pilar Lima, en el debat d'aquest dimecres, ha assenyalat que l'Organització Mundial del Comerç (OMC) «va tornar a perdre» la setmana passada l'oportunitat d'alliberar les patents perquè «la UE i els Estats Units continuen protegint els interessos de les farmacèutiques».

Al seu parer, «és molt preocupant que les administracions es neguen a donar suport a la proposta de Sud-àfrica i l'Índia per a la suspensió de les patents, una petició que compta amb el suport de 40 organitzacions internacionals, 388 europarlamentaris, exmandataris i premis Nobel».

La societat civil ha impulsat la Iniciativa Ciutadana Europea «Right2Cure», que pretén recollir un milió de signatures per exigir a la Comissió Europea que «deixe de protegir el monopoli de les farmacèutiques perquè té l'obligació ètica de llevar barreres per a la vacunació global».

«La vacuna és una urgència sanitària, un clam social i, per tant, un deure polític universal», ha resumit la síndica d'UP. Lima ha alertat que la situació actual de l'Índia demostra que «ens enfrontem al virus amb una mà lligada a l'esquena».

Després d'al·ludir a la fraternitat entre nacions, Lima ha advertit que la suspensió de l'exportació de vacunes de l'Índia «posa en perill l'estratègia de vacunació global», mentre «la crua realitat és que la Comissió segueix agenollada enfront dels laboratoris farmacèutics».

«Fins quan permetrem que els dogmes neoliberals ens impedisquen entendre la vacuna com un ben públic?», ha preguntat. Perquè «no ens podem quedar en silenci mentre es continuen perdent vides».

 

Agermana't

Cada dia estem més prop d'aconseguir l'objectiu de recuperar Diari La Veu. Amb una aportació de 150€ podràs obtindre una devolució de fins al 100% de l'import. Et necessitem ara. Informa't ací