Xarxes d'aliments i suport mutu a València per pal·liar la situació de precarietat i la falta d'eines socials

Cada dia, diverses associacions sense ànim de lucre proven de buscar solucions col·lectives a problemes derivats de les contínues crisis del sistema

per NLV, Mathias Rodríguez

Societat

A Mercavalència, membres de les diferents associacions col·loquen tots els aliments junts per tal de distribuir-los segons les necessitats de cadascuna
A Mercavalència, membres de les diferents associacions col·loquen tots els aliments junts per tal de distribuir-los segons les necessitats de cadascuna

A la ciutat de València, diverses associacions sense ànim de lucre es dediquen a buscar solucions col·lectives a problemes col·lectius. Proven de pal·liar la situació de precarietat i la falta d'eines socials derivades de les contínues crisis del sistema. Entre altres coses, distribueixen aliments que d'una altra manera es convertirien en residus, treballen horts per repartir la producció i comparteixen coneixements i experiències. Creuen en l'intercanvi desinteressat com a motor de transformació social i, cada dia, s'esforcen perquè això es faça realitat, tal com es pot veure en aquest reportatge fotogràfic.

GRAMA  (Grupo en Red de Apoyo Mutuo Autogestionado) reparteix 70 caixes setmanals a CSOA L’Horta, a Benimaclet, el barri on aquesta iniciativa ha nascut arran de la pandèmia de la COVID-19. Intenten generar «un espai comunitari per a potenciar les nostres eines, contra un context que ens individualitza, ens contamina i ens empobreix encara més».

La xarxa d'aliments del Sindicat de Barri del Cabanyal organitza un repartiment cada dues setmanes a l'Ateneu Llibertari del Cabanyal  |  Mathias Rodríguez

El Sindicat de Barri del Cabanyal assisteix més de 40 famílies a l’Ateneu Llibertari del Cabanyal. Segons explica Santiago Fernández, membre del Sindicat: «La xarxa va començar arran de la pandèmia i del confinament. Vam fer una xarxa de suport mutu al barri i al final s'ha convertit en una xarxa d'aliments perquè veiem que moltes famílies del barri els necessiten, ja que estan a l'atur o als ERTOS i tenen pocs ingressos». Fernández afegeix que no sabien si el projecte continuaria en el temps, però han vist que «és una estructura popular que feia falta al barri i que s'està consolidant».

Distribueixen aliments no peribles i fruites i verdures. «Per aconseguir els no peribles, tenim un grup de recollida els dimarts i els dijous. A més, el veïnat que vulga solidaritzar-se en el projecte també pot vindre a l'ateneu i deixar els aliments», comenta.

«Allò que més demanen són llegums, pasta, arròs i tot el que no caduca en un espai curt de temps. També tenim un compte bancari i un bizum on es poden fer donacions. Durant la pandèmia també hem tingut donatius regulars, com ara el de la CNT, que ens envia un donatiu mensual. Solidaritat obrera dels Portuaris també ens va donar diners per poder continuar amb aquest projecte», remarca.

Fernández insisteix que no són «un banc d'aliments sinó una xarxa d’aliments». Perquè creuen en «la solidaritat i el suport mutu». «Solidaritat sí, caritat no», afirma. A més, intenten que les persones que hi acudeixen per recollir aliments «també participen de la gestió de la mateixa xarxa, que preparen les bosses que s’han de repartir i que vagen a Mercavalència a recollir fruites i verdures que consideren que no es poden vendre, i a altres punts de recollida». «Volem tindre una autonomia i que no siga una cosa unidireccional, sinó que siga un projecte constant de suport mutu i de generar xarxes fortes al barri, que al final és el nostre objectiu com a sindicat: crear estructures populars fortes de barri i que hi haja estructures populars al barri que ens alliberen de les injustícies», conclou.

El Sindicat de Barri Construïm Malilla reparteix aliments a l'Alqueria Popular de Malilla  |  Mathias Rodríguez

Construint Malilla, ajuda setmanalment més de 70 famílies a l’Alqueria Popular de Malilla. Xavier Suay, un dels membres, explica que l’associació va nàixer fa uns anys, però que «arran de la pandèmia van començar amb la xarxa d’aliments»

Tots els dilluns de matí i els dimecres de vesprada fan recollida d'aliments no peribles a la porta dels supermercats del barri, on demanen col·laboració. També van a Mercavalència els divendres de matí.

A més, ja fa anys que van engegar la campanya pel centre de salut al barri i demanen també que els canvien la zona hospitalària, perquè «ací la gent de Malilla ha d'anar a l'Hospital Peset quan té al costat l'Hospital de La Fe».

AMAE (Asociación de Mujeres por la Agricultura y la Ecología) duu a terme la seua tasca a Castellar-Oliveral (la Plata). També acudeixen els divendres a Mercavalencia a arreplegar les fruites i verdures que es rebutgen. El seu objectiu és «reduir la producció, el consum i la contaminació, perquè molts aliments es tiren i si ens organitzem per reciclar-los, podem menjar totes».

Montolivet Veïnal és una nova xarxa d'aliments en funcionament des de fa poc de temps que proposa «un model d’autogestió en què les veïnes puguem adquirir els aliments i les necessitats bàsiques que ni l'Estat ni el sistema capitalista ha pogut suplir».

D'aquesta manera, aposten per «un model solidari entre totes les veïnes i no un model de caràcter assistencial. Volem ajudar-nos les unes a les altres amb la finalitat d'acabar amb la fam al nostre barri».

Teixint Patraix també va començar a funcionar el mes passat amb les mateixes intencions que la resta.

 

Agermana't

Cada dia estem més prop d'aconseguir l'objectiu de recuperar Diari La Veu. Amb una aportació de 150€ podràs obtindre una devolució de fins al 100% de l'import. Et necessitem ara. Informa't ací