El Paisatge Protegit de la Desembocadura del Millars acull centenars d'ocells durant la migració prenupcial
El Consorci Gestor ha apostat des de l'inici de la conservació del paratge pel turisme ornitològic familiar
El Paisatge Protegit de la Desembocadura del riu Millars, gestionat per un consorci format pels ajuntaments d'Almassora, Borriana, Vila-real, la Diputació de Castelló i la Generalitat Valenciana, es transforma cada primavera en un espai on fan parada i fonda centenars d'ocells de desenes d'espècies provinents de diversos països africans o de territoris del sud de la península Ibèrica, on han passat l'hivern i han pogut alimentar-se sense problemes.
La majoria són xicotets ocells passeriformes però també hi ha d'altres grups com les anàtides, les camallongues, els rapinyaires i altres limícoles. Durant les últimes setmanes els guardes rurals hi han pogut observar un ampli catàleg d'espècies d'ocells que estan de pas en el paisatge protegit o que l'utilitzaran per a criar pròximament. Per exemple, s'ha constatat la presència de dues espècies de rapinyaires: un arpellot de marjal (Circus aeruginosus) i una àguila serpera (Circaetus gallicus). La primera segurament era a l'espai fluvial per alimentar-se i la segona, en migració cap al nord.
Quant a les limícoles, els guardes rurals han pogut constatar la presència d'almenys sis corriolets (Charadrius dubius), una espècie que fa ús de la platja de les Goles per a establir els seus nius i tirar endavant les cries. També han observat una xerlovita (Tringa ochropus) i dues xivitones (Actitis hypoleucos), així com fins a quatre camallongues (Himantopus himantopus). Des de fa uns anys s'ha tornat més habitual la presència dels picaports o rovellats (Plegadis falcinellus), un ocell que ha recolonitzat la península en els últims anys i ha establit colònies de cria importants als marenys del Guadalquivir. La guarderia ha pogut comptar fins a 30 exemplars a la desembocadura del riu Millars.
Quant al grup de les anàtides han constatat la presència d'un ànec cullerot (Anas clypeata), un sarcet (Anas crecca) i un roncadell o xarrasclet (Anas querquedula). Altres espècies que també han passat aquests dies per diversos llocs del paisatge fluvial han sigut un colltort (Jynx torquilla) en migració i nombrosos exemplars d'abellerols (Merops apiaster) que faran els nius al paratge, i centenars d'exemplars d'oronetes (Hirundo rustica), avions comuns (Delinchon urbicum) i falciots (Apus apus) que s'hi aturen per alimentar-se.

Rossinyols i oriols
Fa pocs dies que acaba d'arribar una de les espècies de ribera amb un dels cants més bonic que poden sentir-se a la vora de rius, rierols i altres zones humides. Es tracta del rossinyol (Luscinia megarhynchos). Una altra de les espècies més belles que viuran aquests mesos a la ribera del Millars és l'oriol (Oriolus Oriolus), un ocell molt cridaner amb el plomatge groc daurat que fa un cant aflautat inconfusible.
Al Paisatge Protegit de la Desembocadura del riu Millars s'han comptabilitzat fins a 200 espècies d'ocells. La desembocadura, entre Almassora i Borriana, la platja de les Goles, les llacunes artificials, l'entorn de l'Ermita de Santa Quitèria, la ruta botànica i el Termet de Vila-real s'han convertit en espais privilegiats per a l'observació d'ocells durant tot l'any. Cadascun d'aquests espais pot proporcionar als aficionats i experts ornitòlegs observació d'aus diferents.
El Consorci Gestor ha apostat des de l'inici de la conservació del paratge pel turisme ornitològic familiar. De fet els visitants trobaran al llarg dels últims quilòmetres de la desembocadura diversos observatoris de fusta per gaudir dels ocells en llibertat. Els 14 quilòmetres en línia recta del Paisatge Protegit des del pont de la CV-10 o autovia de la Plana fins a la Mediterrània atresoren tres llocs importants per a l'observació de les diferents espècies.

Llocs d'observació i rutes
El primer espai és el bosc fluvial que creix en els dos marges del Millars entre l'ermitori de la Verge de Gràcia de Vila-real i l'ermita de Santa Quitèria d'Almassora. En aquest lloc és fàcil sentir i, amb paciència, observar espècies d'ocells riberencs com l'oriol (Oriolus oriolus) o el rossinyol (Luscinia megarhynchos).
El segon lloc per gaudir de l'observació són les llacunes artificials situades en el marge esquerre del riu Millars, al terme d'Almassora. Aquest espai artificial, que s'ompli gràcies a l'estació depuradora d'aigües residuals d'Almassora, s'està convertint en un lloc «extraordinari» per a l'observació de l'avifauna. L'espai disposa de dues torres d'observació de fusta des d'on es pot obtindre una bona visió adequada de les tres basses.
La més antiga i alta està entre la segona i tercera llacuna i la més nova es troba al costat de la Senda Verda, una ruta que connecta el paratge de Santa Quitèria amb la mar. A les llacunes és bastant fàcil veure espècies aquàtiques habituals com la fotja comuna (Fulica atra), l'escabussonet (Tachybaptus ruficollis) o el collverd (Anas platyrhynchos).
Amb una mica de sort i de paciència també es poden observar altres més rares com és el gall de canyar (Porphyrio porphyrio), un ocell emblemàtic de la desembocadura que va estar a punt d'extingir-se a mitjan segle passat. Des de l'observatori també es pot arribar a observar alguna espècie lacustre com el gomet (Ixobrychus minutus), l'oroval (Ardeola ralloides), la xitxarra de canyar (Acrocephalus scirpaceus) i el trist (Cisticola juncidis).
La tercera zona adequada per a observar ocells aquàtics són les Goles del Millars, situades entre Almassora i Borriana. En aquestes llacunes naturals formades en la desembocadura es poden observar pràcticament les mateixes espècies que a les llacunes artificials d'Almassora, però amb l'al·licient afegit que també és fàcil veure altres espècies marines com el corb marí gros (Phalacrocorax carbo), la gavina corsa (Ichthyaetus audouinii) i el corriolet (Charadrius dubius).
La informació sobre les àrees recreatives, els llocs d'observació i les rutes, i com arribar-hi es pot consultar ací.
Agermana't
Cada dia estem més prop d'aconseguir l'objectiu de recuperar Diari La Veu. Amb una aportació de 150€ podràs obtindre una devolució de fins al 100% de l'import. Et necessitem ara. Informa't ací