Una protesta a València denuncia «la neteja ètnica contra els palestins» [fotogaleria]

Els participants han reclamat el «boicot» a Israel i han advertit: «Si ets neutral en situacions d'injustícia, ets còmplice»

per EP / NLV

Societat

Una protesta a València denuncia «la neteja ètnica contra els palestins»
Una protesta a València denuncia «la neteja ètnica contra els palestins» | Foto: Mathias Rodríguez

BDS País Valencià i la comunitat palestina de València han convocat de manera urgent aquest dimarts a la plaça de l'Ajuntament una protesta en solidaritat amb el poble palestí. Una concentració en què han condemnat la «neteja ètnica» duta a terme per l'estat d'Israel a la franja de Gaza, han reclamat el «boicot» i han advertit: «Si ets neutral en situacions d'injustícia, ets còmplice», tal com es pot veure en aquest reportatge fotogràfic.

Aquest dilluns van morir almenys 21 palestins, incloent-hi nou menors d'edat, i altres 75 van resultar ferits en bombardejos de l'aviació israeliana sobre la franja de Gaza en represàlia pel llançament de coets des d'aquest indret palestí a Jerusalem est, on els últims dies s'ha produït una escalada de violència. En aquesta part de la ciutat, aquest dilluns el sionisme celebrava l'aniversari de la presa d'aquesta part de la ciutat el 1967. Durant els disturbis de la jornada van resultar ferits uns 395 palestins, segons la Mitja Lluna Roja Palestina.

En aquest context, València s'ha sumat a les concentracions convocades en ciutats d'arreu del món. Els participants han desplegat una bandera palestina a terra de la plaça de l'Ajuntament i s'han congregat al seu voltant, mostrant cartells en què es llegia «Jerusalem, capital d'l'estat de Palestina».

Durant la protesta, s'han mostrat fotografies dels atacs i cartells amb missatges com ara «No a la neteja ètnica contra els palestins», «Sense la llibertat de Palestina, la nostra està incompleta», «Sou progres excepte per a Palestina», «Palestina lliure», «Si ets neutral, ets còmplice» i «soc palestina, soc humana».

Els participants han corejat consignes com ara «boicot a Israel», «Israel assassí» i «Palestina lliure». La protesta ha culminat amb la lectura d'un manifest i també han sonat diverses cançons palestines.

BDS País Valencià ha denunciat els «atacs i crims sionistes-israelians a Gaza, Jerusalem i per tot Palestina» i ha recordat a la treballadora sanitària espanyola Joana Ruiz, detinguda a Cisjordània el 13 d'abril. La plataforma ha posat el focus en els atacs «contra els veïns i veïnes de barri palestí de Sheikh Jarrah i contra les persones que acudeixen a la mesquita d'Al-Aqsa, tercer lloc més sagrat per a l'islam».

«Més de 500 persones palestines han resultat ferides per les forces israelianes només en els últims dies a Jerusalem. Això inclou desenes de menors palestins ferits i pallisses gravades en vídeo a periodistes acreditats com Faiz Abu Rámila, de l'agència internacional Anadolu», ha lamentat BDS en un comunicat.

Aquesta plataforma ha assegurat que el que ha passat no són «xocs violents» ni un «conflicte» ni una «qüestió religiosa», sinó un «episodi més de la colonització d'assentament sionista a Palestina». «Des del 1948, l'estat d'Israel practica l'apartheid i la neteja ètnica, i des del 1967, també, l'ocupació militar», ha remarcat el col·lectiu. I ha remarcat que «la Nakba i la neteja ètnica continuen» i «són un present etern per al poble palestí».

Agermana't

Cada dia estem més prop d'aconseguir l'objectiu de recuperar Diari La Veu. Amb una aportació de 150€ podràs obtindre una devolució de fins al 100% de l'import. Et necessitem ara. Informa't ací