Calvo, en un fòrum feminista a València: «Com més poderoses som les dones, pitjors són els atacs polítics contra nosaltres»

La vicepresidenta del govern espanyol adverteix de l'existència de teories «que semblen democràtiques i modernes» però són «tramposes i regressives» en drets

per EP / NLV

Societat, Política

La vicepresidenta primera del Govern, Carmen Calvo
La vicepresidenta primera del Govern, Carmen Calvo

La vicepresidenta primera del govern espanyol, Carmen Calvo, ha advertit aquest divendres en un fòrum feminista celebrat a València que com «més poderoses» són les dones, més es «empitjoren els atacs polítiques» contra elles. En la seua intervenció telemàtica, Calvo ha fet una crida a reflexionar en el moviment en un context global i a mantindre l'agenda feminista.

Al seu parer, és necessari preguntar-se per què existeix la discussió en aquest moment de «si el sexe o el gènere són coses diferents» i, en la seua opinió, això és conseqüència de dos motius: d'una banda, la «irrupció massiva de les dones» i la seua «influència» i «apoderament», que «ja és real», i d'altra banda, que la presència de dones i parlant a través d'una agenda feminista «ja incomoda políticament».

Calvo recorda que, aquesta situació, ha suposat una «contestació política» per part de la dreta i de la ultradreta que, explica, «fa l'afront més important» contra les dones que és «negar la violència de gènere».

Però Calvo també denuncia un «seguidisme» i una «feblesa de posicions» en qüestions que, segons ella, es creia que «la pròpia democràcia obligava a mantindre» i que són posicions «del feminisme bàsic»: la «qualitat dels drets i la protecció de llibertats» en l'avanç de les dones en la seua consideració com a «ciutadanes del món».

La mateixa agenda de sempre

«Això és la cara d'una mateixa moneda», ha declarat la número dos de Sánchez, que ha insistit en els objectius de l'agenda feminista. Una agenda que «continua sent la de sempre», basada en la lluita contra la violència específica cap a les dones, així com en la consecució de drets i llibertats.

Calvo reconeix, que s'han introduït en els àmbits de reflexió «idees postmodernes» sobre «les identitats» i, sobre aquest tema, fa una crida  a posicionar-se com un «feminisme del compromís sòlid». La vicepresidenta primera creu que, en alguns casos, aquestes idees han portat a «confondre la pluralitat que existeix i que és real» amb l'«afebliment de la multitud de definicions» que, al seu parer, «porten a un món de taifes on cada identitat competeix amb la següent».

Sobre aquest tema, Calvo adverteix que aquesta postura ajuda als qui volen retornar a les dones a la idea que són «un col·lectiu». «En tots els col·lectius estem les dones. No som un col·lectiu ni el tornarem a ser mai més», ha declarat.

De la mateixa manera, ha dit que cal estar alerta sobre «algunes qüestions que amb paraules grandiloqüents que semblen democràtiques i modernes» són «literalment tramposes i regressives» per a l'avanç dels drets. «Tots sabem de què estic parlant», ha apuntat la socialista, en referència a aqueix debat sobre la identitat de gènere.

En aquest sentit, ha insistit a mantindre «una agenda feminista» que «preserve el més important» en l'existència de les dones que són «les seues vides» i la seua «llibertat sexual».

«Efecte revolucionari de la lectura»

En la inauguració també ha intervingut la directora general de Cultura i Patrimoni de la Generalitat, Carmen Amoraga, qui ha destacat que «l'efecte revolucionari de la lectura no té límits» i que «les paraules són capaces de construir paradisos i de derrocar fronteres».

«Les paraules conformen el pensament i són la base sobre la qual s'ha edificat la lluita per la igualtat i el reconeixement de les dones», ha afirmat la directora general, que ha lamentat el silenci al qual han sigut sotmeses les dones en la història i en el camp de les ciències i de les lletres i ha fet una crida perquè «la incorporació a tots els llocs de treball siga en funció del mèrit de les persones i no de la seua condició de gènere», segons ha informat la Generalitat.

La trobada s'emmarca dins de les accions de «Biblioteques en igualtat», projecte que l'associació Clàssiques i Modernes ve desenvolupant des del 2018 entorn de la recuperació i visibilitat d'obres d'autoria femenina i al qual s'han sumat biblioteques i universitats de tot l'Estat, amb el suport del Ministeri de Cultura, la Generalitat i l'Ajuntament de València, entre altres institucions.

Agermana't

Cada dia estem més prop d'aconseguir l'objectiu de recuperar Diari La Veu. Amb una aportació de 150€ podràs obtindre una devolució de fins al 100% de l'import. Et necessitem ara. Informa't ací