Tornen els pogroms i els mitjans callen

per Joan Canela

Columnistes

Tornen els pogroms i els mitjans callen
Tornen els pogroms i els mitjans callen

Una de les característiques noves i més preocupants de l’actual agreujament de l’ocupació israeliana sobre Palestina han estat els linxaments i saqueigs massius contra la població àrab que viu a Israel. Les imatges de turbes descontrolades que, al crit de «mort als àrabs», destrueixen les cases i comerços propietat de palestins, amenacen i apallissen persones a ciutats com Haifa, Acre o Bat Yam, mentre la policia s’ha fet fonedissa, arriben al meu TL de Twitter mentre són ignorades per la gran majoria de mitjans de comunicació.

La definició d’aquests fets no pot ser un altre que el de «pogrom», la paraula russa que serveix per anomenar els atacs indiscriminats contra una minoria ètnica o religiosa, atacs produïts per civils però permesos o alenats des del poder. Una paraula que fa referència als motins antisemites que el Tsar de Rússia utilitzava per desviar el descontentament popular quan la popularitat del règim baixava.

El periodista David Segarra ha comparat els fets amb la Nit dels Vidres Trencats, els avalots antijueus del 1938 a l'Alemanya nazi. Les comparacions històriques sempre són complicades i, personalment, sempre li he trobat un punt desagradable la comparació dels israelians amb els nazis. Però cal reconèixer que és difícil evitar el paral·lelisme davant les imatges dels linxaments en ple carrer, les cases marcades per avisar els assaltants i les destruccions de comerços. Tot això, no sols amb total impunitat, sinó amb figures tan preeminents com el mateix president d’Israel, Reuven Rivlin, incitant a la violència des del seu perfil de Twitter en denunciar el suposat pogrom que estaria patint la població jueva a mans de «turba àrab assedegada de sang». Un suposat pogrom realitzat per la minoria contra la majoria i amb la permissivitat de la policia i l’exèrcit israelians.

Aquests fets són significatius per diversos motius. Un dels més importants és que ensorra absolutament el relat israelià segons el qual el país és una democràcia, ja que un 20% de la seua població és àrab amb els mateixos drets de ciutadania que la resta. També suposa acabar amb la idea d’un conflicte entre Israel i Palestina (entesa aquesta com els territoris del 1967) o, encara més, entre Israel i Hamàs. Amb aquests saqueigs es posa en evidència la condició colonial i racista d’Israel i es demostra com la denúncia del mateix com un estat d’apartheid era força real.

Curiosament aquests fets a penes han tingut ressò en els mitjans valencians o espanyols, –com sempre hi ha excepcions i en alguns casos inesperades- que continuen immersos en la retòrica «d’Israel versus Hamàs», segons la qual els primers sempre estan responent als atacs dels segons i els bombardeigs selectius generen centenars de morts, inclosos xiquets.

Tornant als paral·lelismes, els historiadors sempre han destacat que si el règim nazi va poder continuar la seua escalada des de la discriminació fins al genocidi va ser per l’escassa atenció que la seua barbàrie despertava en els mitjans internacionals. La Nit dels Vidres Trencats va ser cobert de forma més aviat indolent en la majoria dels grans mitjans i es van evitar les condemnes contundents. En els casos més extrems, com el de La Stampa de la Itàlia llavors feixista ho descrivia com «reaccions espontànies, legítimes i incontrolables del poble alemany com a resposta a l’atemptat jueu». I és que sí, per molt absurd que ara puga semblar, la Nit dels Vidres Trencats va presentar-se com una «resposta a una agressió» –l’assassinat del tercer secretari de l’ambaixada alemanya a París per part de Herschel Grynszpan, un jueu alemany d’origen polonès de només 17 anys. Una retòrica propagandística que 70 anys després queda ridícula i incapaç d’atenuar la responsabilitat dels culpables. Un paral·lelisme que potser podrien fer els difusors de la propaganda israeliana.

Agermana't

Cada dia estem més prop d'aconseguir l'objectiu de recuperar Diari La Veu. Amb una aportació de 150€ podràs obtindre una devolució de fins al 100% de l'import. Et necessitem ara. Informa't ací