Tal dia com hui del 1891 va nàixer la soprano Maria Ros a Alacant

per NLV

Efemèrides

Tal dia com hui del 1891 va nàixer la soprano Maria Ros a Alacant
Tal dia com hui del 1891 va nàixer la soprano Maria Ros a Alacant

El 16 de maig del 1891 va nàixer a Alacant la soprano Maria Ros, de nom complet María Asunción Aguilar Ros. Educada a l'escola de Manuel García, va debutar com a cantant el 14 de juliol del 1912, interpretant la part de segona tiple en la sarsuela d'Amadeu Vives La Generala.

L’any 1915 va debutar com a cantant d'òpera a València amb l'òpera de Verdi, Aida. El 1918 va ser contractada per cantar al Teatre Colón de Buenos Aires el paper de Sophie d'El cavaller de la rosa, de Strauss, al costat de Gilda Dalla Rizza i en substitució de la ja consagrada Amelita Galli-Curci. El 1921 va debutar a Itàlia, concretament a Ferrara, cantant Rigoletto, amb els consagrats Benvenuto Franci i Giacomo Lauri-Volpi. 

Durant anys va cantar de la mà de directors tan famosos com Víctor de Sabata, Gino Marinuzzi, Antonio Guarneri i Vittorio Gui en molts teatres d'Europa i Amèrica. Es pot destacar l'èxit obtingut al setembre del 1922, amb Il guarany, al Teatre Municipal de Rio de Janeiro, amb la companyia de Mascagni i al costat de Miquel Fleta.

El seu repertori comprenia des de Rigoletto fins a Aida, sense oblidar Tosca, La Bohème La  Traviata, Cavallleria rusticana, Pagliacci, Faust o Manon Lescaut

El 1924 es va casar amb Giacomo Lauri-Volpi, el famós tenor italià esmentat adés. El matrimoni va fixar la seua residència a Burjassot. Maria Ros, el 1926, va abandonar els escenaris, just quan era al cim de la seua carrera, per dedicar-se a la millora del nivell tècnic del seu espòs. 

El problema del tenor Giacomo Lauri Volpi va ser molt més seriós, perquè després d'haver estudiat amb el prestigiós mestre Antonio Cotogni, professor a l'acadèmia de Santa Cecília de Roma, de la qual van sorgir grans veus com la de Benianino Gigli, i d'haver iniciat una fulgurant carrera interpretant més de cent representacions de la inhumana òpera de Rossini Guillem Tell, va patir problemes vocals tan greus, que el van obligar a haver de deixar els escenaris durant uns quants anys. Aquest greu contratemps va ser superat gràcies a l'ajuda de Maria. Els seus coneixements li van permetre recuperar les prodigioses facultats vocals del seu marit, aportant-li un excepcional domini tècnic, gràcies al qual Lauri Volpi va poder desenvolupar una de les carreres més brillants i longeves, interpretant un ampli i compromès repertori. 

Maria Ros va morir a Burjassot el 14 de setembre del 1970. En la seua memòria el seu marit va crear el Concurs Internacional de cant Maria Ros de Lauri Volpi.

 

Fonts: V. Ruiz Sancho, «Maria Ros, una veu de Burjassot i del cel», Levante_EMV, 2020 /  Viquipèdia

Agermana't

Cada dia estem més prop d'aconseguir l'objectiu de recuperar Diari La Veu. Amb una aportació de 150€ podràs obtindre una devolució de fins al 100% de l'import. Et necessitem ara. Informa't ací