Naix la Plataforma per la Ubicació Racional i Sostenible de les Energies Renovables al Territori Valencià

Demana la moratòria urgent de tots els projectes que pretenen instal·lar-se en sòl no urbanitzable

per NLV

Territori, Societat

Naix la Plataforma per la Ubicació Racional i Sostenible de les Energies Renovables al Territori Valencià
Naix la Plataforma per la Ubicació Racional i Sostenible de les Energies Renovables al Territori Valencià

Davant la polèmica allau de projectes d’instal·lació de macroparcs eòlics i solars, aquest dissabte ha tingut lloc a la Plaça de la Mare de Déu de València la presentació pública de la Plataforma per la Ubicació Racional i Sostenible de les Energies Renovables al Territori Valencià. L’acte ha estat organitzat per Bosc Viu, plataforma en defensa dels ecosistemes forestals valencians en la qual participa Acció Ecologista-Agró. Bosc Viu ha col·laborat amb les diferents entitats locals i comarcals per a afavorir la organització i coordinació.

De fet, en l’acte han participat representants d'aquestes entitats, que han deixat ben clar que, «de cap manera, estan en contra de les noves energies netes, de les quals són defensores». Però demanen que «la seua implementació territorial es faça de manera coherent amb els principis inspiradors de la transició ecològica cap a la sostenibilitat».

La Plataforma assenyala que «conceptes com participació ciutadana, eficiència, protecció de la biodiversitat, respecte a l’ordenació territorial, promoció del desenvolupament sostenible per a tot el territori, foment de l’ocupació, equitat, dignitat, impuls de les noves tecnologies, de la innovació, l’autoconsum, l’autonomia energètica i un escrupolós respecte dels recursos naturals, del territori i, en definitiva, de les persones no poden quedar en paraules, en expressions buides, ni en elucubracions teòriques».

Els representants han manifestat que volen avançar cap al futur «per una senda sostenible, justa, equitativa i sense pelotazos ni especulació». És a dir, volen avançar «cap a la sostenibilitat sense demagògia, ni trampes, ni passos en fals». Han advertit que «no podran garantir la sostenibilitat sense garantir els drets de les persones i la rigorosa protecció del patrimoni natural i cultural del nostre territori».

L'acte ha servit per donar a conéixer que «no volen un desordre especulatiu de les instal·lacions renovables» i, per això, s'oposaran a «les ubicacions inadequades, irracionals, insostenibles i incoherents amb els principis orientadors que han inspirat els objectius de la normativa legal, però que han estat traïts en la lletra menuda i en l’aplicació real». 

«La demostració -han apuntat- és que la majoria dels projectes que s’han presentat, emparats per l’actual normativa (Decret 14/2020), pretenen instal·lar-se lluny d’on fa falta l’energia, en terrenys de sòl no urbanitzable i, en molts casos, sobre terres agrícoles funcionals, paisatges destacats i paratges amb grans valors naturals». Per tant, «alguna cosa s’ha fet malament si, a l’aplicar una norma, el resultat s’aparta molt dels principis orientadors i dels objectius enunciats».

La Plataforma demana «la moratòria urgent de tots els projectes que pretenen instal·lar-se sobre sòl no urbanitzable, per a disposar de temps per a informar a la població, afavorir la participació dels ciutadans, estudiar les propostes i els possibles impactes i reelaborar el Decret Llei 14/2020 que regula, al territori valencià, la ubicació de les energies renovables».

Les entitats de la Plataforma transmetran a les administracions «la necessitat d’orientar de manera més efectiva la ubicació d’estes instal·lacions prop dels llocs on més es demanda i es consumix l’energia». I reclamen als municipis, indústries i serveis més consumidors d’energia que «s’asseguen a estudiar el tema i oferisquen ubicacions viables en sòls ja ordenats urbanísticament, prop dels nuclis de consum energètic». Perquè cal  «no traslladar el problema lluny, a municipis i territoris que tenen baixes demandes energètiques i, al mateix temps, un patrimoni natural d’enorme valor, que és el seu principal actiu per a poder bastir un desenvolupament rural sostenible, ja que ells no tenen les oportunitats i possibilitats que tenen els municipis litorals», han conclòs.

Agermana't

Cada dia estem més prop d'aconseguir l'objectiu de recuperar Diari La Veu. Amb una aportació de 150€ podràs obtindre una devolució de fins al 100% de l'import. Et necessitem ara. Informa't ací