El món està més ple de deixalles electròniques que mai i es preveu que es dupliquen en 16 anys

Segons un informe, es pot arribar a 74,7 milions de tones el 2030

per EP / NLV

Societat

El món està més ple de fem electrònic que mai i es preveu que puguen duplicar-se en 16 anys
El món està més ple de fem electrònic que mai i es preveu que puguen duplicar-se en 16 anys

El rècord de residus electrònics (e-waste) al planeta es va establir el 2019, quan es van arribar a generar 53,6 milions de tones, un 17 per cent més que el 2014. Una tendència que continua a l'alça i evidencia que el món està més ple de deixalles electròniques que mai i que països i usuaris han de prendre mesures per a aplacar el problema.

Les dades extretes de l'informe «Global E-Waste Monitor» del 2020 indiquen que l'acumulació de fem elèctric i electrònic pot arribar a 74,7 milions de tones el 2030. Això suposa que, si no es duem a terme accions per parar aquesta tendència, les dades pràcticament es duplicaran en un període de 16 anys (2030).

Europa és la tercera regió a nivell global que més residus electrònics va generar en 2019, 12Mt, encara que lidera la generació d'aquests residus per càpita, amb 16,2 quilograms per persona.

Substàncies com ara el mercuri, els piroretardants bromats i els clorofluorocarbonis són residus presents en els equips electrònics que tenen un especial perill per a la salut i el medi ambient, segons destaca l'informe. En concret, poden ser causa de càncer i generar danys en l'ADN i altres problemes neurològics, cardiovasculars, respiratoris i immunològics.

També avisa que «la gestió inadequada dels residus electrònics agreuja l'escalfament global», ja que si no es reciclen no poden substituir matèries primeres ni reduir els gasos d'efecte d'hivernacle que es produeixen en l'extracció. A més, alguns gasos refrigerants generen aquest efecte per si mateixos.

Per reduir les quantitats de residus exposades a l'informe, existeix la Directiva de Residus d'Aparells Elèctrics i Electrònics (RAEE) en l'àmbit de la Unió Europea (UE), que «regula el tractament del fem elèctric i electrònica per a contribuir a la producció i consum sostenibles».

La Directiva estableix uns objectius per països per a la recol·lecció separada dels RAEE, dificulta l'ocultació d'exportacions il·legals de RAEE i lluita per la unificació dels registres i notificacions administratives. En concret, estableix que cada estat membre ha d'aconseguir una taxa de recol·lecció anual mínima del 65% de la mitjana del pes dels AEE introduïts en el mercat en els tres anys precedents, o del 85% dels RAEE generats en el territori.

En el cas de l'estat espanyol, l'estudi de WEE Fòrum —de la Universitat de les Nacions Unides i l'Institut de les Nacions Unides per a Formació Professional i Investigacions— conclou que l'Estat va millorar la recol·lecció de RAEE el 2016 gràcies a la introducció del Reial decret 110/2015 per a coordinar la recol·lecció amb els objectius de la Directiva de la UE i l'Oficina de Coordinació de Residus d'Aparells Elèctrics i Electrònics (OfiRAEE).

L'estat espanyol va passar d'un 41 per cent de taxa de recol·lecció el 2015 a un 48 per cent el 2017, però és un dels països que més fem electrònic genera amb 888.000 tones mètriques el 2019 i més de 960.000 tones mètriques el 2020, segons Statista.

Els ferrovellers, la falta de recollida business-to-business o les exportacions per a reutilitzar materials i els materials reciclables perduts en contenidors són els principals problemes per a complir amb els objectius. L'Informe de WEE Fòrum també cita la falta de conscienciació dels ciutadans en matèria de deixalles.

Els residus electrònics i els elements perillosos es troben a l'abast de la mà i el tractament no adequat pot originar problemes. Per això els usuaris també tenen una part de responsabilitat, per exemple, a través de la reducció, reutilització, reparació i reciclatge, les quatre «R» que proposen des d'Ecolec.

Agermana't

Cada dia estem més prop d'aconseguir l'objectiu de recuperar Diari La Veu. Amb una aportació de 150€ podràs obtindre una devolució de fins al 100% de l'import. Et necessitem ara. Informa't ací