Mulet: «Posar en servei el Magatzem Temporal Individualitzat de Cofrents no justifica que s'allargue la vida de la central nuclear»

El senador de Compromís ha dit que el govern espanyol no pot escudar-se en el vistiplau del Consell de Seguretat Nuclear per autoritzar l'explotació de la instal·lació fins al 2030

per NLV

Política

El portaveu de Compromís al Senat, Carles Mulet
El portaveu de Compromís al Senat, Carles Mulet

El portaveu de Compromís al Senat, Carles Mulet, ha manifestat aquest dilluns, després que el Consell de Seguretat Nuclear informara favorablement de la posada en servei del Magatzem Temporal Individualitzat de la Central de Cofrents, que «el govern espanyol no pot escudar-se en el vistiplau d'aquest organisme per allargar la vida de la instal·lació, com ja va fer amb la renovació concedida al municipi». 

Mulet ha assenyalat que «el fet que el CSN diga que està a favor, no significa que el govern espanyol haja d'escometre aquests projectes polèmics, ja que això no l'obliga». En aquest sentit, ha afegit que «aquestes actuacions costen més d'entendre quan PSOE i UP, components del govern espanyol, a nivell autonòmic sempre han mostrat el rebuig a renovar la vida útil de la central».

L'excusa del pronunciament favorable del CSN va servir fa setmanes també perquè el Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic (MITECO) autoritzara l'explotació de la central nuclear de Cofrents fins al 30 de novembre del 2030 en contra de la voluntat de les Corts Valencianes i bona part de la societat civil valenciana, que exigia clausurar enguany l'activitat.

Compromís ja va apuntar que el Magatzem Temporal Individualitzat «no era necessari perquè Cofrents continue funcionant fins als 40 anys de vida». I que el CNS no ha analitzat els riscos d'inundació en cas de trencament de la presa de Contreras, aigües amunt del Cabriol i del riu Xúquer. «Parlem de riscos de fuites radioactives, no de qüestions estètiques. Una cosa és la decisió, que no compartim, d'ampliar la vida de la central nuclear obsoleta, contaminant i perillosa; i una altra incrementar innecessàriament els riscos amb aquest Magatzem Temporal Individualitzat».

Segons Mulet, «que es "puga" no significa en cap cas que "calga", ja que no estem davant d'una decisió tècnica, sinó política».  A més, ha asseverat que «emparar-se en el CSN és pura covardia, i més quan les sucursals valencianes dels partits que formen el govern espanyol ací diuen justament el contrari». «És preocupant veure com alguns partits feien bandera del tancament de totes les nuclears el 2024 i han anat difuminant aquesta exigència», ha insistit.

«L'amenaça de la central primer i del Magatzem després continua penjant sobre moltes comarques valencianes. Per això traslladarem al govern espanyol des del Senat que no es torne a fer servir un "es pot" per  un "es vol"», ha conclòs.

El Magatzem Temporal Individualitzat 

El Magatzem Temporal Individualitzat és una estructura ubicada a la mateixa central destinada a guardar en sec el combustible gastat amb una capacitat total de 24 contenidors del model HI-STAR 150, del subministrador Holtec.

La posada en servei del Magatzem inclou una sèrie de condicions que ha de complir el titular de la instal·lació relatives a la vigilància radiològica periòdica, les mesures de nivells freàtics i el pla de càrrega d'elements combustibles, així com d'altres continguts admesos.

Agermana't

Cada dia estem més prop d'aconseguir l'objectiu de recuperar Diari La Veu. Amb una aportació de 150€ podràs obtindre una devolució de fins al 100% de l'import. Et necessitem ara. Informa't ací