Una eina informàtica facilita la gestió de les zones forestals cremades

L'aplicació Postfire es basa en un protocol desenvolupat pel Centre d'Estudis Ambientals del Mediterrani

per NLV

Territori

Una eina informàtica facilita la gestió de les zones forestals cremades
Una eina informàtica facilita la gestió de les zones forestals cremades

L'Agència Valenciana de la Innovació (AVI) dona suport al Centre d'Estudis Ambientals del Mediterrani (CEAM) en el desenvolupament d'una aplicació informàtica pionera per optimitzar la gestió de les zones forestals cremades, que estarà disponible a internet.

Per executar aquesta iniciativa, la fundació dependent de la Conselleria d'Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica col·labora, al País Valencià, amb el departament d'Ecologia de la Universitat d'Alacant, la Direcció General de Prevenció d'Incendis Forestals i l'empresa Avantgeo.

El projecte, batejat com a Postfire, desenvolupa un procediment d'anàlisi i avaluació dels impactes ecològics dels grans incendis i posa a disposició del personal tècnic i del públic interessat una eina estandarditzada i de fàcil interpretació, amb una contrastada base científica, d'ajuda a la presa de decisions per a la gestió de zones forestals cremades a l'àmbit mediterrani.

Es basa en un protocol desenvolupat prèviament pel CEAM que analitza, en una aproximació d'urgència, els principals processos i indicadors de degradació causats per l'incendi, avalua els impactes ecològics i localitza espacialment els ecosistemes vulnerables. Amb una base cartogràfica i amb informació específica de la zona cremada, es proposen, a més, actuacions urgents per a minimitzar els danys i millorar la recuperació de l'ecosistema.

El principal avantatge de Postfire radica, precisament, en la seua capacitat per a transferir amb celeritat el coneixement científic i les innovacions tècniques a la gestió de zones forestals cremades a través d'un model d'anàlisi que es fonamenta en l'experiència acumulada pel CEAM durant més de 25 anys d'avaluació i seguiment de la regeneració dels incendis forestals.

A més, gràcies al suport cartogràfic i la informació obtinguda directament de les zones cremades, es facilita la localització espacial de les àrees amb major perill de degradació, la qual cosa permet, a la vegada, prioritzar les actuacions de mitigació específiques per a cada escenari de risc.

A partir d'un projecte europeu

El projecte parteix d'un prototip desenvolupat per la Fundació CEAM en el marc d'un projecte europeu, així com dels protocols recollits en la guia tècnica d'aquesta institució per a la gestió de muntanyes cremades, que ha editat el Ministeri d'Agricultura, Alimentació i Medi Ambient.

Es tracta d'una metodologia contrastada, no només al País Valencià, sinó en altres zones geogràfiques de clima mediterrani com, per exemple, a Califòrnia, on el CEAM ha col·laborat amb la Universitat de Califòrnia-Davis per a l'adaptació del prototip a les condicions específiques dels incendis que es produeixen en aquest estat.

En l'actualitat, la iniciativa es troba en la fase de desenvolupament del portal informàtic i de l'aplicació per a dispositius mòbils. En fases posteriors s'implementaran opcions tecnològiques vinculades amb el seguiment de les zones cremades a mitjà i llarg termini.

Agermana't

Cada dia estem més prop d'aconseguir l'objectiu de recuperar Diari La Veu. Amb una aportació de 150€ podràs obtindre una devolució de fins al 100% de l'import. Et necessitem ara. Informa't ací