L'efecte de la pandèmia pot generar un augment de problemes amb l'alcohol, avisa l'OCDE

L'Estat ja va registrar un alt increment de consum els anys anteriors a la COVID-19

per ACN / NLV

Societat

L'efecte de la pandèmia pot generar un augment de problemes amb l'alcohol, avisa l'OCDE
L'efecte de la pandèmia pot generar un augment de problemes amb l'alcohol, avisa l'OCDE

L'Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament (OCDE) ha alertat del risc que la COVID-19 genere un augment de problemes amb l'alcohol «a mitjà termini perquè el consum excessiu és habitual després d'episodis traumàtics». En un informe publicat aquesta setmana, l'organització assegura que durant els confinaments s'ha registrat un increment en el consum d'alcohol entre les dones, les persones amb ansietat o depressió i els pares de nens menuts. Ara bé, l'OCDE desconeix encara l'impacte a llarg termini en els patrons de consum d'alcohol i no descarta una repercussió en altres col·lectius. Una situació que a l'Estat s'afegiria a l'augment de consum registrat els anys anteriors a la pandèmia. 

Entre el 2010 i el 2018 va ser l'estat de l'OCDE on més es va incrementar. Per contra, tant a l'OCDE com a la Unió Europea es va reduir lleugerament el consum durant aquest període.  L'Estat espanyol és un dels membres de l'OCDE on es beu més alcohol: quasi 5 litres de cervesa a la setmana de mitjana. Més d'un 25% dels adults consumeix alcohol de forma «excessiva» almenys una vegada al mes. Un 22% de les joves de 15 anys i un 19% dels joves d'aquesta edat s'han emborratxat almenys dues vegades a la seua vida.

Impacte de la pandèmia

Després d'analitzar l'impacte de la COVID-19 en 11 països de l'OCDE, l'informe conclou que els confinaments van augmentar la freqüència de consum d'alcohol, però no del consum excessiu global entre la població. Tampoc s'ha detectat un canvi en general en els patrons de consum, si bé la pandèmia ha afectat més aquells col·lectius que ja eren vulnerables.

Des de l'OCDE alerten que l'abús de l'alcohol té «un cost econòmic i social significatiu». L'organització pronostica que en els pròxims 30 anys reduirà l'esperança de vida de la població quasi en un any, generarà un 2,4% de la despesa sanitària i implicarà una disminució de l'1,6% del PIB als països de l'OCDE.

En aquest sentit, l'OCDE calcula que les malalties generades pel consum d'alcohol provocaran una caiguda del PIB espanyol de l'1% en els pròxims 30 anys per la major despesa en salut i la reducció de la productivitat laboral.

Mesures contra l'alcoholisme

Per tot plegat, l'OCDE demana als països membres que reforcen l'atenció primària per a pacients amb problemes d'alcoholisme, que protegisquen els menors de la publicitat en línia d'alcohol i que imposen un preu mínim per unitat als productes alcohòlics.

En el cas de l'estat espanyol, l'organització creu que invertint 1,6 euros per persona a l'any en combatre el consum excessiu d'alcohol es podrien estalviar 151 milions d'euros anuals en salut i més d'un milió de persones malaltes per aquest problema.

Agermana't

Cada dia estem més prop d'aconseguir l'objectiu de recuperar Diari La Veu. Amb una aportació de 150€ podràs obtindre una devolució de fins al 100% de l'import. Et necessitem ara. Informa't ací