El projecte Biomoval analitzarà l'exposició de la població valenciana a substàncies nocives

per NLV

Societat

Equip d'investigadors/es de Biomoval, d'esquerra a dreta: Vicent Yusà, Iñaki Lacomba, Inés Fernández, Pablo Dualde, Clara Coscollà, Sandra Fernández, Pablo Miralles i Antonio López.
Equip d'investigadors/es de Biomoval, d'esquerra a dreta: Vicent Yusà, Iñaki Lacomba, Inés Fernández, Pablo Dualde, Clara Coscollà, Sandra Fernández, Pablo Miralles i Antonio López.

El projecte Biomoval, creat per l'Àrea de Seguretat Alimentària de Fisabio-Salut Pública, ha començat amb la recollida de mostres per determinar els nivells d'exposició de la població adulta valenciana a diferents substàncies perjudicials per a la salut que inclouen els aliments.

El responsable de l'Àrea de Seguretat Alimentària de Fisabio, Vicent Yusà, explica que aquesta és una de les prioritats de salut pública i, per aquest motiu, projectes de biomonitorització humana com Biomoval «són una eina imprescindible per conéixer els nivells d'exposició tant de la població general com de grups específics a substàncies químiques com ara els plaguicides, metalls, dioxines, plastificants i altres contaminants alimentaris i ambientals, així com conéixer el risc vinculat amb aquesta exposició».

La metodologia d'aquest projecte, ressalta Yusà, «mesura l'exposició interna, la que realment és present en el nostre cos procedent de les diferents vies (aigua, aire, aliments...).És molt important conéixer els nivells interns de contaminants com a objectiu de salut pública, sobretot en els àmbits de seguretat alimentària i sanitat ambiental».
 
L'estudi té especial interés a aprofundir quina és l'exposició de la població adulta a contaminants orgànics persistents, ja que hi ha una notable escassetat d'estudis a l'Estat sobre la dosi interna d'aquests compostos. Segons les dades d'estudis previs, s'estima una exposició alta a aquestes substàncies especialment tòxiques a través de la dieta.
 
Mitjançant l'anàlisi de sang i orina de 550 persones d'arreu del País Valencià, el nombre suficient per aconseguir resultats significatius amb un nivell de confiança del 95%,  s'avaluarà l'exposició a diferents contaminants com a plaguicides, dioxines, metalls, ftalats, etc.
 

Agermana't

Cada dia estem més prop d'aconseguir l'objectiu de recuperar Diari La Veu. Amb una aportació de 150€ podràs obtindre una devolució de fins al 100% de l'import. Et necessitem ara. Informa't ací