El govern espanyol sanciona la dona que va denunciar l'acte islamòfob d'Espanya 2000
La Delegació del govern espanyol al País Valencià l'ha multada amb 610 euros per una greu «pertorbació de l'ordre públic» i alteració de «la pau pública»
La Delegació del govern espanyol al País Valencià ha multat amb 610 euros per una greu «pertorbació de l'ordre públic» i alteració de «la pau pública» una dona que va tindre el valor de recriminar un grup d'ultradretans que incitava l'odi contra les persones musulmanes i va demanar a la policia que impedira un acte «xenòfob i racista». La delegada Gloria Calero ha incoat un expedient sancionador en contra del criteri de la Fiscalia de València, que ha sol·licitat que es jutge Espanya 2000 per delicte d'odi per la concentració realitzada el desembre del 2018 sota el lema «No a l'islam».
La policia no va actuar perquè va considerar que era una activitat lícita, però va denunciar una de les persones que van prostestar per pertorbar l'ordre públic en «una reunió pacífica de persones amb frases com: "Feu fàstic, racistes"», tal com consta literalment en la proposta de sanció per infracció greu de l'article 36.8 de la Llei 4/2015, de 30 de març, de protecció de la seguretat ciutadana (Llei Mordassa).
Aquesta dona, que nega que els diguera que li «feien fàstic», i altres persones, van contactar en el seu moment amb València Acull per explicar els fets i l'associació els va posar en coneixement de la fiscal Susana Gisbert, delegada de Tutela Penal de la Igualtat i contra la Discriminació (Fiscalia contra els delictes d'odi). El cas està pendent del recurs que va presentar la Fiscalia contra el sobreseïment provisional que va decretar el jutjat d'instrucció 17, basant-se únicament en l'informe policial en el qual s'afirma que no es va apreciar «simbologia de caràcter xenòfob, violent o racista» en l'acte i s'acusa la dona de mantindre una «actitud bel·ligerant i despectiva cap als agents».
El vídeo de l'acte que la mateixa Espanya 2000 va difondre massivament (encara accessible) qüestiona la versió policial i mostra un grup de joves que de manera pacífica protesta perquè «això és un acte de racisme». En les imatges es veu els ultradretans fent una paròdia en la qual s'alterna un grup de xiques joves saltant a la corda mentre sona música del folklore valencià amb un altre grup de suposades dones cobertes amb el que ells deien burques fent el mateix amb fons de música àrab. En diversos moments de la concentració, se sent la veu en off de qui estava transmetent i el líder d'Espanya 2000, José Luis Roberto, llançant proclames per «lluitar contra la invasió» dels immigrants musulmans que «suposen un perill», «una pèrdua de la nostra identitat i de la nostra seguretat», «que semblen una cinquena columna per a preparar la invasió», «semblen soldats». I remarcant en repetides ocasions que l'«islam és incompatible amb la democràcia», «d'ací 30 anys hi haurà una societat islàmica en contra dels nostres principis i de la nostra societat».
La dona ha presentat al·legacions contra la sanció fonamentades en el contingut del mateix acte ja que va suposar «una provocació a la convivència que xoca frontalment contra els drets fonamentals emparats per la Constitució, així com amb la pròpia Llei de Seguretat Ciutadana». Aquesta persona argumenta que va exercir el seu dret a la llibertat d'expressió enfront d'un «acte injust» d'«atac explícit a una religió minoritària i protegida en el nostre Estat de Dret». I rebutja que mentre «mitjançant megàfons es llançaven missatges d'odi», la seua actitud alterara la pau pública ja que només hi era ella acompanyada de la seua filla i l'única cosa que va fer va ser fer «tasques de pedagogia als transeünts alhora que indicava el caire xenòfob de la concentració». També nega que provocara «cap pertorbació» perquè l'acte es va desenvolupar sense cap canvi i no va causar «cap perjudici als congregats».
La denunciada creu que la sanció és conseqüència de «l'arbitrarietat d'un agent d'autoritat». La Llei Mordassa va atorgar valor probatori a les declaracions dels agents d'autoritat (art. 52) i va assumir la imposició de sancions sense control judicial: abans de la seua entrada en vigor, un jutge imparcial hauria intervingut davant la denúncia de la policia. Ara, Delegació del govern espanyol, de la qual depén la pròpia policia, és la que directament jutja i condemna.
«Falta de respecte a l'autoritat»
La policia també va denunciar la mateixa dona per «falta de respecte a l'autoritat» amb una altra sanció de 200€. Segons els policies, ella els va dir: «Sou uns racistes, teniu l'obligació de parlar en valencià. Fora de València, ací no us volem, sou fem de l'estat opressor». Ella ha al·legat contra aquesta multa negant «rotundament» que diguera aqueixes frases, que són «una clara invenció» emparada en «el principi —no omnipotent— de presumpció de veracitat de tot agent d'autoritat»
Agermana't
Cada dia estem més prop d'aconseguir l'objectiu de recuperar Diari La Veu. Amb una aportació de 150€ podràs obtindre una devolució de fins al 100% de l'import. Et necessitem ara. Informa't ací