Organitzacions ecologistes denuncien que la modernització de regadius afecta l'Albufera i el Xúquer

En el Dia Europeu de la «Xarxa Natura 2000», alerten que s’està fent sense avaluació ambiental

per NLV

Territori

Organitzacions ecologistes denuncien que la Modernització de Regadius afecta l'Albufera i el Xúquer
Organitzacions ecologistes denuncien que la Modernització de Regadius afecta l'Albufera i el Xúquer

Les organitzacions que formen part de la «Xarxa per una Nova Cultura de l’Aigua al Xúquer» han sol·licitat a la ministra de Transició Ecològica la suspensió cautelar de les obres del Sector 7 per a la modernització dels regadius de la Séquia Reial del Xúquer, promogudes per la Confederació Hidrogràfica del Xúquer, «per no haver-se sotmés a una avaluació ambiental abans de ser autoritzada tal com exigeix la Llei 21/2013».

Igualment demanen que «s’avalue l'impacte ambiental que han provocat i continuen provocant les actuacions ja executades pel que fa a les necessitats d'aigua dels ecosistemes terrestres i zones humides, que són directament dependents dels retorns del regadiu tradicional per assolir els objectius mediambientals establits per als espais protegits inclosos a la «Xarxa Natura 2000»: LIC Riu Xúquer, LIC Ullals del riu Verd i Albufera de València», així com «als aqüífers o en les eixides a la mar».

En l'escrit, les organitzacions ambientals consideren que no és cert que l'Albufera es mantinga «en el seu equilibri actual independentment dels cabals que l’alimenten», com concloïa l'estudi dut a terme el 1996 per la Confederació, que ha servit per a justificar fins ara totes les obres de modernització de regadius executades a la Séquia Reial del Xúquer. «L'afecció és significativa i pot posar en seriós risc la conservació i protecció d'aquests valuosos ecosistemes i comprometre el bon estat que exigeix la Directiva Marc d'Aigües i la Directiva Hàbitats», hi apunten.

Aquestes organitzacions adverteixen que la modernització s’està desenvolupant des de fa 20 anys sense avaluacions ambientals, i es basa en un estudi de fa 25 anys, obsolet i inacceptable hui en dia, o en una DIA del 1998 que conclou que «sobre l'Albufera l'impacte per reducció de retorns de reg és insignificant». A més «no hi ha cap avaluació sobre les eixides a la mar ni sobre l’impacte als aqüífers, tot i que el document de la Confederació calcula que un 50% dels recursos renovables dels aqüífers de la Plana Nord  i de la Plana Sud de València procedeixen dels retorns de reg».

Respecte al Xúquer, l’altre gran ecosistema damnificat per la modernització, no es preveu cap compensació per la reducció de retorns de reg, per la qual cosa eixiria clarament perjudicat. El document elaborat per la Confederació per al pròxim Pla Hidrològic, arriba a mencionar en 5 ocasions el Xúquer com a afectat per la pèrdua de cabals, però no s’estableix cap mesura compensatòria.

La Xarxa per una Nova Cultura de l’Aigua al Xúquer està formada, entre altres, per les següents organitzacions: Acció Ecologista Agró, ADIRA, AEMS-Ríos con Vida, Centro Ibérico de Restauración Fluvial, CCOO, Ecologistes en Acció del País Valencià, Fundació Nova Cultura de l’Aigua, Grupo para el Estudio y Conservación de los Espacios Naturales, Intersindical Valenciana, Per l’Horta, Plataforma Ciutadana pel Riu Serpis, SEO/BirdLife, Túria Verd, WWF i Xúquer Viu

Agermana't

Cada dia estem més prop d'aconseguir l'objectiu de recuperar Diari La Veu. Amb una aportació de 150€ podràs obtindre una devolució de fins al 100% de l'import. Et necessitem ara. Informa't ací