Operació Assut: La divertida tasca de desxifrar les anàlisis

per Joan Canela

Columnistes

Operació Assut: La divertida tasca de desxifrar les anàlisis
Operació Assut: La divertida tasca de desxifrar les anàlisis

Després dels fets, venen les interpretacions. I la cobertura de l’operació Assut contra una xarxa de requalificacions urbanístiques especuladores al País Valencià no és una excepció. O sí. Ja que a diferència d’altres grans casos de corrupció, aquesta afecta a la vegada els dos grans partits del bipartidisme. Així, si en la cobertura mediàtica habitual d’aquests temes és tremendament fàcil detectar les simpaties del mitjà segons el tractament que en fa —en portada i quatre columnes si són els adversaris, obviar les sigles fins al cinquè paràgraf si són els nostres— en aquesta ocasió la cosa esdevé més subtil. Una situació que ens permet posar-nos en la pell d’aquells kremlinòlegs dels anys 80 i jugar a intentar desxifrar els missatges ocults darrere certs enfocaments. Un exercici, òbviament, teòric i lúdic.

Encara que, la veritat, subtil no seria exactament la paraula si ens referim a l’ABC. Ací, la conclusió que en treuen de les detencions dels darrers dies és que «El fantasma del finançament il·legal torna a sobrevolar el PSOE valencià». I al subtítol alerten que «la UCO investiga si el partit pogué beneficiar-se de les mordidas». Quina exclusiva, no? Doncs un poquet més avall, el text ja desinfla una mica la cosa i alerta que «la causa no contempla el delicte electoral ni el de finançament il·legal de partits polítics». Llavors, quina informació maneja el diari per fonamentar una afirmació tan greu? Doncs que el PSOE ha suspès de militància de forma fulminant, l’antic tresorer de la formació, ara detingut, José Cataluña. Es veu que actuar amb celeritat és sospitós. Però, i Rita? Ni mencionar-la. El PP? Al darrer paràgraf admeten que aquesta era «una trama transversal». De fet, es nomena abans Compromís per unes investigacions ja arxivades que el partit de Grau i Corbín.

A l’inrevés, Valencia Plaza assenyala el que és obvi: l’operació Assut apunta directament a les formes de gestió de l’era Rita. Encara que el diari es refereix sobretot a l’operació per a rehabilitar l’exalcaldessa que està portant a terme el PP. El PP? O més aviat a la campanya outsider de Camps que està posant nerviosos la formació de Mazón i Catalá? Podria ser que el que sembla una bescollada als populars siga en realitat un baló d’oxigen en forma de dard enverinat a l’expresident?

També El Mundo fa esment al tema de Barberá en un titular que sembla que sí que vol repartir a parts iguals: «L'operació Assut agarra amb el peu canviat a PSOE i PP: del cordó sanitari a la reivindicació de Barberá», encara que després, en realitat parla sobretot del PSOE i deixa el PP en un darrer i exigu paràgraf. En canvi, del que sí que se’n recorda la capçalera d’Unidad Editorial és d’un detall més aviat curiós: «hi ha qui s’ha apressat a recordar que Rubio el va posar a la Delegació del Govern el ministre José Luis Ábalos, qui no combrega precisament amb el corrent ximista afí al president de la Generalitat». O siga que sí, val, hi ha corruptes al PSOE, però són els del PSOE dolent, els qui no toquen poder a la Generalitat. Casualitat?

Bé, La Vanguardia també fa referència al mateix tema en un article sobre un sopar convocat per Ábalos a Burjassot la setmana passada. Allí es parla del Congrés, dels corrents i —oh, sorpresa!— «altres fonts [no sabem si interessades] especulaven que la reunió podria estar relacionada amb l’Operació Assut [...] l’exsubdelegat del Govern a València, Rafa Rubio, va ser posat en el càrrec per Ábalos. De fet, ambdós compartiren tasca d’oposició a l’Ajuntament de València durant diverses legislatures». Té això alguna relació amb el sopar? El mateix article aclareix que «el fet de relacionar la trobada amb l’operació policial produeix en els presents a la reunió no poca sorpresa i ho veuen com un intent de malmetre».

I Levante? Cap a on ha apuntat el diari més llegit a València? Doncs fidel a les seues tradicions, ha seguit apuntant a la mateixa direcció de sempre: «Oltra marca distàncies amb l’operació Assut i subratlla que és l’etapa de Barberá». Clar, què ha de dir ella, no? Perquè això de «marcar distàncies» ho fan tots els polítics quan n’agarren a un dels seus...

Agermana't

Cada dia estem més prop d'aconseguir l'objectiu de recuperar Diari La Veu. Amb una aportació de 150€ podràs obtindre una devolució de fins al 100% de l'import. Et necessitem ara. Informa't ací