Més autors i més esdeveniments a l'aire lliure en un VLC Negra de «resistència cultural»

La novena edició del festival se celebrarà durant el mes de juny

per EP / NLV

Cultura, InfoLlibres

Més autors i més esdeveniments a l'aire lliure en un VLC Negra de «resistència cultural»
Més autors i més esdeveniments a l'aire lliure en un VLC Negra de «resistència cultural»

El festival València Negra (VLC Negra) celebrarà la novena edició durant el mes de juny amb la participació de 40 autors d'arreu de l'estat espanyol i amb esdeveniments que se celebraran majoritàriament a l'aire lliure. El certamen incorpora noves activitats com l'enregistrament de podcast en directe, la dinamització de llibreries, la col·laboració de booktubers i instagramers o les intervencions «Noir Express».

«La celebració del festival a l'aire lliure simbolitza un acte de resistència a favor de la cultura, que ha patit especialment durant la pandèmia», ha explicat el director de VLC Negra, Jordi Llobregat, durant la presentació del programa on ha estat acompanyat del responsable de continguts, Santiago Álvarez i el responsable de comunicació, Bernardo Carrión.

La nova edició incrementarà de manera notable el nombre d'activitats respecte a l'anterior, celebrada al novembre de 2020 sota condicions més adverses que les actuals. Seran un total de 40 actes que es duran a terme entre el 10 i el 19 de juny.

Entre els autors convidats a aquesta nova edició del festival destaquen Víctor del Árbol, Rosa Ribas, Kiko Amat, Carlos Zanón, Juan Madrid, Paz Velasco, Andreu Martín o Berna González Harbour.

Un festival «a l'aire lliure»

A diferència d'edicions anteriors, el nové certamen tindrà lloc durant el mes de juny, i es retardarà així un mes la seua celebració habitual per a «aprofitar el bon temps» i «poder gaudir dels esdeveniments a l'aire lliure».

En aquest sentit, els dos emplaçaments on se celebraran la major part de les trobades amb autors seran L'Iber Museu dels Soldaditos de Plom, amb un aforament de 75 persones, i el Centre el Carme de Cultura Contemporània (CCCC), amb una capacitat al 75% que permetrà l'entrada de 150 persones en el claustre.

Així mateix, Fnac Sant Agustí, la Casa del Llibre o el Monestir de San Miquel dels Reis acolliran alguns dels actes del festival. La presencialitat es combinarà amb la retransmissió d'algunes cites en streaming en una edició que tindrà el doble de jornades, «que no significa el doble d'activitats», aclareixen els organitzadors.

A causa de la pandèmia de la COVID-19 i les restriccions sanitàries i de mobilitat, aquesta edició no comptarà amb la presència d'autors forans, cosa que pretenen recuperar el 2022 amb la desena edició del festival.

«En el desé aniversari tindrem problemes per seleccionar els autors internacionals que volen vindre. I estem parlant dels millors noms que se us poden ocórrer i que ens estan demanant ja que volen vindre», ha assegurat Jordi Llobregat. En aquesta línia, Álvarez ha celebrat que «València continua sent una ciutat on volen vindre els autors».

«Convertir una crisi en oportunitat»

Malgrat que la situació actual derivada de la pandèmia ha obligat el festival a «renunciar» a celebracions com el cinema en la Filmoteca, els actes en entorns tancats o la presència d'autors internacionals, els organitzadors reivindiquen l'«oportunitat» que això els ha permés per a «tornar als nostres autors, tornar a l'aire lliure o arribar a altres llocs a través del streaming», segons ha explicat Santiago Álvarez. «Ens ha permés convertir una crisi en oportunitat», ha afegit Jordi Llobregat.

En aquesta línia, la novena edició de VLC Negra incorporarà diferents novetats i «noves línies» que pretenen continuar desenvolupant en futures edicions.

Una d'elles seran les intervencions «Noir Express», en les quals sis autors triats pels organitzadors es prepararan intervencions d'una duració màxima de 15 minuts, a l'estil de les xarrades TED. Carlos Salem, Jerónimo Tristante, Mikel Santiago, Paz Velasco, Vicente Garrido i Antonio Lozao protagonitzaran l'estrena d'aquest nou format, que es retransmetrà en línia.

D'altra banda, booktubers i instagramers col·laboraran per primera vegada en el festival i parlaran als seus seguidors sobre les novel·les nominades als premis d'aquesta edició. Aquesta novetat té com a objectiu aconseguir a nous públics i utilitzar canals com youtube i instagram, on «la lectura està tenint una penetració molt important».

Una altra de les iniciatives que s'estrena en aquesta edició és la dinamització de les llibreries, en les quals en participaran huit situades a la ciutat. En aquests espais es repartiran displays amb autors destacats que recomanaran novel·les presents en el festival i els clients que adquirisquen aquestes obres entraran en un sorteig de diversos lots de llibres. «Amb aquesta nova línia pretenem començar a treballar per un circuit de llibreries valencianes», ha explicat Álvarez.

Se celebraran també una desena de clubs de lectura en diferents biblioteques de la Xarxa de Biblioteques Municipals, així com a la Casa del Llibre, a la llibreria El Imperio, a Sant Miquel dels Reis o al Museu L'Iber. Aquesta trobada connectarà a escriptors i lectors a través de l'obra i el seu posterior diàleg.

També per primera vegada enguany es gravaran dos podcast en directe durant la celebració del festival. El primer serà a càrrec de Laboratori de Sèries, que tindrà l'oportunitat de comptar amb la presència de Santiago Díaz, guionista i escriptor present en VLC Negra, i el segon estarà conduït pels membres del podcast Ací es parla de jocs!, que visitaran el festival.

 

Agermana't

Cada dia estem més prop d'aconseguir l'objectiu de recuperar Diari La Veu. Amb una aportació de 150€ podràs obtindre una devolució de fins al 100% de l'import. Et necessitem ara. Informa't ací