L'Empresa Pública de Salut, una fórmula per privatitzar

per Blas Ortega

Veus

L'Empresa Pública de Salut, una fórmula per privatitzar
L'Empresa Pública de Salut, una fórmula per privatitzar

La Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública (CSUSP), ha elaborat un projecte de decret llei pel qual crea l'Empresa Pública de Salut (EPS) de la Generalitat Valenciana.

No hi ha ambigüitats en la seua redacció: «la Llei 15/1997, de 25 d'abril, sobre habilitació de noves formes de gestió de Sistema Nacional de Salut va establir que la gestió i administració dels centres sanitaris pogués dur-se a terme no només directament pels diferents serveis de salut, sinó també indirectament mitjançant qualssevol de les entitats admeses en dret» Es fa doncs a l'empara de la llei que Aznar va promulgar per privatitzar la sanitat pública.

I «conforme al que disposa el Reial decret legislatiu 2/2015, de 23 d'octubre.» Així doncs, per crear l'EPS, el Govern del Botànic (PSPV, Compromís i Unides Podem), aplica sense cap objecció la legislació del PP, inclosa la reforma laboral del Sr. Rajoy, que el mateix Pedro Sánchez s'havia compromés a derogar abans de formar govern.

Segons el projecte, l'EPS, «la titularitat serà pública en la seua integritat, tindrà personalitat jurídica de naturalesa privada.» Sense pretendre esgotar totes les implicacions del projecte legislatiu, insistirem en dos:

«L'objecte de l'EPS és la prestació i gestió directa de tots els serveis sanitaris públics procedents d'altres entitats públiques o privades que s'incorporen per reversió a l'àmbit de gestió de la Generalitat Valenciana (...) així com tots els que els puguen ser encomanats per la Generalitat Valenciana en l'àmbit de les seues competències» I «El personal afectat (...) s'incorporarà a l'EPS en els termes que preveu el (...) Real Decreto Legislativo 2/2015, de 23 d'octubre, pel qual s'aprova el text refós de la Llei de l'Estatut dels Treballadors, amb la relació laboral que corresponga legalment, exercint les seues tasques amb idèntica condició de personal laboral fins al seu cessament per les causes legals d'extinció dels contractes laborals»

El que està en marxa és la reconversió, els ajustos de plantilla i la privatització de TOT el sistema públic de salut (o de la seua major part).

Així ho entenen els treballadors i la població. Portaveus de la Plataforma per la Sanitat 100x100 Pública de Torrevella afirmen: «tenim la ferma voluntat de continuar reivindicant la defensa d'una sanitat 100 x 100 pública i de qualitat que passa avui per oposar-se a l'Empresa Pública». Tenen el suport de 40 organitzacions, inclosa Unides Podem (curiosa forma la d'UP per oposar-se a l'EPS: d'una banda són al Govern que llança l'EPS i, per una altra, en la plataforma que s'oposa a ella).

No és possible ser neutral, no hi caben dobles posicions, no hi caben mitges tintes, es tracta d'exigir a Ximo Puig i al seu govern la retirada del decret llei i l'abandó definitiu de tot projecte de crear una EPS, i d'obrir així el camí per «aconseguir recuperar la concessió sanitària a la gestió pública directa i en condicions d'igualtat a la resta de la xarxa sanitària pública.»

És possible véncer i obligar Ximo Puig a retirar el projecte de crear l'EPS. Però cal aconseguir la unitat en la mobilització contra l'EPS i, per això, utilitzar els mètodes tradicionals del moviment obrer: assemblees, manifestacions, vagues ... tots els mecanismes que puguen ajudar a trencar l'aïllament dels treballadors i les poblacions afectades avui per imposar la unitat a les organitzacions, començant pels sindicats, i aixecar a tota la població per obligar el Govern del Botànic a retirar el projecte de decret llei de creació de l'Empresa Pública de Salut de la Comunitat Valenciana. Per defensar de veritat el sistema sanitari públic. Per descomptat, des d'Informació Obrera comprometem totes les nostres forces en el suport als treballadors i la població en aquest combat.

Agermana't

Cada dia estem més prop d'aconseguir l'objectiu de recuperar Diari La Veu. Amb una aportació de 150€ podràs obtindre una devolució de fins al 100% de l'import. Et necessitem ara. Informa't ací